Evropa obilježava dan broja 112, Bosna i Hercegovina ga još uvijek ne koristi – Bh-index

Evropa obilježava dan broja 112, Bosna i Hercegovina ga još uvijek ne koristi

Izdvojeno    Datum: 11.02.2019.    
Autor: NAP


Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 (EENA) ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112.

– Širom Evrope 11. februar obilježava se kao Evropski dan broja 112. Obilježavanje ovog datuma počelo je 2009. godine sa ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne ituacije 112. Evropski broj za hitne situacije 112 je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje a području Evropske unije. Broj 112 je dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i zemljama koje su na putu da postanu članice EU.

“Nažalost, broj 112 u Bosni i Hercegovini još nije u funkciji. Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine ulaže značajne napore na stvaranju zakonskih, organizacionih, tehničkih i drugih pretpostavki za uvođenje broja 112 na području Bosne i Hercegovine. Ovim putem takođe želimo da apelujemo na sve institucije u Bosni i Hercegovini, a koje su uključene u proces, da učine dodatne napore kako bi ovo pitanje, koje je od izuzetnog značaja za sigurnost svih građana u Bosni i Hercegovini, bilo riješeno što prije te sistem hitnih poziva na broj 112 uspostavljen”, kažu iz Ministarstva sigurnosti.

Preporučeno za vas:  Sarajevo se oprostilo od Almine, Mine i Lejle

Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 (EENA) ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112. Cilj kampanje je da istakne rad svih onih koji rade u oblasti zaštite i spašavanja, od spasioca u prvom odgovoru do svih zaposlenika i volontera. EENA ohrabruje sve one koji rade u ovoj oblasti da podijele svoju fotografiju ili fotografiju sa svojim kolegama na društvenim medijima na dan broja 112 (11. februar), sa porukom o tome šta za njih znači njihov posao.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.