Klimatske promjene: U BiH će za 70-80 godina klima biti kao u Grčkoj | | Bh-index

Klimatske promjene: U BiH će za 70-80 godina klima biti kao u Grčkoj

Izdvojeno    Datum: 21.05.2019.    
Autor: SrpskaInfo

IlustracijaProsječna godišnja temperatura u BiH 2000. godine bila 11,5 stepeni, a prošle godine 12,3 stepena.

Izvještaj o klimatskim promjenama za proteklih 18 godina pokazuje da Bosni i Hercegovini bilježi trend povećanja prosječnih temperatura i prosječnih padavina.

Izvještaj je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine po kojem je vidljivo da su najkišovitije godine u ovom periodu bile 2010. i 2014, kada su i bile poplave u Bosni i Hercegovini. Rekordan je novembar 2010, kada je evidentiran čak 201 litar padavina po metru kvadratnom zbog čega su mnoga područja u BiH poplavljena. Tada su pojedini političari tvrdili da se takve poplave dešavaju jednom u 200 godina, piše portal Srpskainfo.

Samo četiri godine poslije bile su majske poplave, koje su napravile štetu od čak četiri milijarde konvertibilnih maraka, a političari su tada govorili da se takve poplave dešavaju jednom u 100 godina.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kaže da BiH ubuduće očekuju mnogo jači vjetrovi, kao i ozbiljniji intervali s većim količinama padavina.

– Zbog obilnijih padavina, o klimatskim promjenama posebno moraju povesti računa ljudi koji se bave vodama i odbranom od poplava. Za nekih 70-80 godina klima u BiH će biti takva da će biti pojačana suša ljeti i veće količine padavine tokom zime. Biće znatno toplije i po temperaturama ćemo biti najviše nalik uslovima koje ima sjeverna Grčka – kaže Kuštrinović.

Izvještaj Agencije za statistiku BiH o klimatskim promjenama pokazuje i da je prosječna godišnja temperatura u BiH 2000. godine bila 11,5 stepeni, a prošle godine 12,3 stepena.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.