Magistar otišao u Njemačku: U domovini sam radio 24 godine za 1600 maraka. Ovdje imam 3000 eura | | Bh-index

Magistar otišao u Njemačku: U domovini sam radio 24 godine za 1600 maraka. Ovdje imam 3000 eura

Region    Datum: 14.05.2019.    
Autor: Novi list/Index

Ilustracija“Njemačka začas može progutati sve medicinske sestre s Balkana”

U Općoj bolnici dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu (Hrvatska) magistar sestrinstva Hrvoje Premuž bio je glavni medicinski tehničar Odjela za reanimaciju, anesteziologiju i intenzivno liječenje.

S 47 godina života, nakon 24 godine staža i s plaćom koja nije prelazila 6300 kuna (oko 1600 KM), odlučio je otići iz Hrvatske. Od početka godine radi u Njemačkoj, u Hannoveru.

“Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer”, priča Premuž za Novi list.

Najviše ga je, kaže, smetalo političko uhljebljivanje u bolnicama.

“Počeli su se uvoditi novi pododjeli s novih devet umjesto tri voditelja, a svaki ima 10 do 20 tisuća kuna plaće. Bolnice postaju oaze administriranja, a ne liječenja”, istaknuo je Premuž.

Kaže da je u Hannoveru počeo raditi odmah, dok istodobno uči i njemački jezik. Dobio je satnicu na račun svog obrazovanja, koje Njemačka direktno priznaje, i najveću moguću plaću u početnoj fazi adaptacije na novi sustav. Sada mu je plaća, kaže, viša od 2000 eura neto, a nakon priznavanja diplome bit će i oko 3000 eura jer se radi o području intenzivne skrbi.

“Jedino je ritam rada nešto naporniji, smjene su tri dana po 12 sati, onda dva do pet slobodnih dana pa onda smjena od četiri dana”, dodaje.

Kaže da je i u Njemačkoj zdravstvo pred kolapsom zbog nedostatka radne snage.

“Njemačka začas može progutati sve medicinske sestre s Balkana, a kamoli njih 30.000 iz Hrvatske”, zaključuje na kraju.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.