Pet gradova iz bivše Jugoslavije na popisu 10 najzagađenijih u Evropi! – Bh-index

Pet gradova iz bivše Jugoslavije na popisu 10 najzagađenijih u Evropi!

Zdravlje    Datum: 06.12.2018.    
Autor: Redakcija


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) na popisu 10 najzagađenijih gradova u Europi pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli (BiH), Pljevlju (Crna Gora) te Skoplju, Tetovu i Bitoli (Makedonija).

S dolaskom zime, gradovi na zapadnom Balkanu guše se u smogu uslijed ispušnih plinova iz mahom vrlo starih automobila i hiljada dimnjaka, a jedini koji zadovoljno trljaju ruke su prodavači pročišćivača zraka, piše agencija AFP.

WHO upozorava da se time nanosi golema šteta gospodarstvu i ljudima. Prema studiji WHO-a iz 2016. procjenjuje se da je 2010. zagađenje zraka bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu koji broji 23 milijuna stanovnika. To je, u odnosu na broj stanovnika, šest puta više nego u Francuskoj, ali od tada nisu poduzete nikakve mjere za suzbijanje atmosferskog zagađenja.

Foto: Arhiv

Među vrlo zagađenima je i glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum. Svakim danom u Sarajevu saobraća oko 150.000 automobila koji su prosječno stari 18 godina. Zagađenju pridonosi i masovno grijanje na ugalj i drva te se u Sarajevu u zrak ispušta dim iz hiljada dimnjaka.

Preporučeno za vas:  Evo šta boja i miris urina govore o vašem zdravlju

U Sarajevu, gradu sa 340.000 stanovnika u kojem je gradski prijevoz u jadnom stanju, početkom decembra je izmjerena prosječna prisutnost lebdećih čestica u zraku u iznosu od 320ug/m3, a u nekim je dijelovima grada premašivala 400ug/m3.

UN je u dokumentu iz januara 2018. naveo da se u BiH uslijed zagađenja zraka “svake godine izgubi 44.000 godina života”. Također, cijena koja se plaća zbog izgubljenih dana na poslu i školi te zdravstvenih i ostalih troškova iznosi više od 21,5 posto BDP-a.

Osim Sarajeva, muku sa zagađenjem vodi i glavni grad Makedonije.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.