Rampa za starija vozila od 1. juna | | Bh-index

Rampa za starija vozila od 1. juna

Izdvojeno    Datum: 21.05.2019.    
Autor: N.N.

Ilustracija“Postoje spekulacije da će stupanjem ove odluke doći do poskupljenja automobila, ali tvrdim da se to neće desiti”

Od 1. juna ove godine definitivno stupa na snagu Odluka o ograničavanju uvoza putničkih vozila s Euro 4 motorom, te će se od tog datuma moći uvoziti samo putnička vozila s Euro 5 i Euro 6 motorom, dok će se s Euro 4 motorom moći uvoziti samo teretna vozila.

Potvrdila je ovo juče Majda Tatarević, stručna savjetnica za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Spekulisalo se da će ovaj datum biti pomjeren, ali nadležni kažu da je 1. jun definitivan.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da će nam ova odluka donijeti mlađa vozila, a time i ispravnija, te ekološki čistija.

“Postoje spekulacije da će stupanjem ove odluke doći do poskupljenja automobila, ali tvrdim da se to neće desiti”, rekao je Muratović za “Nezavisne”.

Muratović kaže da bi se i nakon 1. juna mogla uvoziti vozila s Euro 4 motorom, ali samo ona koja su naručena prije tog datuma.

“Postoje automobili s Euro 4 karakteristikama koji će biti poručeni prije 1. juna od dobavljača, a neće moći biti isporučeni do tada. Naši organi su uvažili tu činjenicu i omogućili da se auto, ukoliko se dokaže da je uplaćen prije 1. juna, može uvesti”, pojašnjava Muratović.

On ističe da je takva odluka racionalna i pametna, te da će se dokazivati računom uplate prema dobavljaču u inostranstvu.

“Tako je bilo i ranije, kada je bio dozvoljen uvoz samo s Euro 4 motorom i iznad. Postoji bojazan da bi tu moglo doći do nekih malverzacija, ali će to biti tolerisano maksimalno tri mjeseca nakon 1. juna”, ističe Muratović.

On je naglasio da se trenutno osjeti pritisak, jer svi hoće sad da uvezu vozila čiji uvoz kasnije neće biti dozvoljen, ali da na sve treba gledati dugoročno, jer će se benefiti ove odluke osjetiti sljedeće godine, kada uveliko budu uvožena mlađa vozila, prenose Nezavisne.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.