Sladić analizirao Accuweatherovu objavu prognoze za ljeto 2019. | | Bh-index

Sladić analizirao Accuweatherovu objavu prognoze za ljeto 2019.

Izdvojeno    Datum: 21.05.2019.    
Autor: Nedim Sladić


Accuweather meteorološki servis sinoć je dao svoju europsku sezonsku prognozu za ljeto 2019.

I hajdemo odmah da se osvrnemo na detalje koji su najočigledniji. Zadnja dva sata gledam ovu sliku neprestano i moram reći da njihov izračun ima smisla, uz pokoji upitnik usput. Dakle, ovo NIJE moj izračun, već izračun poznatog meteo-servisa Accuweather.

I same boje otkrivaju cijelu priču, a to je da Europu čeka prilično vruće ljeto, s tim da je vjerovatnoća za ljetne vrućine i toplinske valove ovoga puta najveća na području jugozapadne i centralne Europe, dok na nešto “umjerenijem” istočnom Mediteranu mogu se očekivati jače, volatilnije grmljavinske oluje, što uključuje i naš dio regiona. Ono što bode oči jeste potencijalno sušno razdoblje u većem dijelu Europe (što je recimo CIC (Climate Impact Company nagovještavao u svojim tekstovima u aprilu), tako da bi se i sam jet stream (mlazna struja) potisnuo/la ipak nešto sjevernije. I meni se tu stvara prvi upitnik jer gledajući ugrubi prikaz telekonekcija NAO indeksa za naredni period, on bi prema određenim predikcijama ostao uglavnom neutralan ili u minusu, a AO indeks također u minusu, što je potpuna kontrarnost u odnosu na 2018. kada su ovi faktori tokom ljeta bili izraženo pozitivni, stoga nije čudila niti blokada Atlantika od ciklonalnih utjecaja prošlog ljeta kada se zapadna i sjeverna Europa doslovno tri mjeseca pržila pod izuzetno visokim temperaturama zraka, a pritom nije postojala grenlandska anticiklonalna blokada zbog AO+ indeksa ispod koje bi i bilo polje niskog zračnog pritiska, što je inače slučaj sa AO- faktorom.

Tu se javlja signifikantna razlika u kojem se Skandinavija postavlja pod znatno umjereniju toplinu u odnosu na prošlo rekordno i požarno ljeto, što bi odalo mogućnost za više vlage nad Skandinavijom ovog ljeta. U oklonostima koju vide u Accuweatheru, Britaniju čeka još jedno suho ljeto, što je na neki način vid reprize dva uzastopno suha ljeta koja su se zadnji put ovdje desila 1975. i 1976. godine.

Ipak, kad se pogledaju stvari iz drugog ugla, i ovaj dio istočnog Mediterana te našeg regiona će zapravo biti dosta topao, često i vruć, a za razliku od 2018. ni ovaj prostor vjerovatno neće biti pošteđen povremenih i kraćih toplinskih valova, te je očito da vrućinu prati višak toplinske energije za razvoj vertikalne oblačnosti koja uzrokuje jače grmljavinske oluje. Uzmemo li u obzir faktor da je tlo južnije od Mađarske do zapada Turske uglavnom dosta vlažno nakon majskih kiša, jasno je onda da se poništavaju uslovi za razvoj dugotrajnih i ekstremnih toplinskih valova nad ovim područjem, kao recimo 2012, a isparavanjem vlage iz zemljišta razvoj konvektivnih procesa je izgledan.

Za centralnu Europu sam otprilike i sam siguran, jer je i ECMWF za njih crtao sušu, tako da očekujem da se nad područjem centralne Europe nalazi široko polje visokog vazdušnog pritiska koje se proteže sa zapada u sklopu Azorske anticiklone i ovom dijelu omogućava stabilne i suhe vremenske prilike. Stoga ne čudi činjenica da se u suhim uslovima koji se prognoziraju za Austriju i Švicarsku crtaju povećani rizici od šumskih požara.

Ono što me naročito iznenadilo jeste umjerenost koja se crta za Italiju i sjever Afrike na koje sam navikao da budu ”pod obavezno” obojeni u crveno proteklih godina. Nad Italijom i ja gubim svoje signale koje imam za analizu jer mi je ovo drugi upitnik na mapi. Na prvu rekao bih da se nad ovim područjem nalazi određeno manje polje nestabilnosti, vjerovatno visinska ciklonalna cirkulacija negdje južnije od Italije (oko Tirena) koja bi remetila jače razvoje toplinskih valova i pojačavalo utjecaj nestabilnosti nad jugom i jugoistokom Europe. Kad govorim općenito o istočnom Mediteranu, interpretirajući njihov izračun, ovdje najviše tipujem na visinsku ciklonu oko egejskog dijela Grčke i Turske, uzmemo li u obzir da je ECMWF izračun crtao nešto slično u majskom izlazu, gdje su signali za vlažnije ljeto izraženiji.

Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati svoje. Čekat ćemo i naše Zavode i njihove analize. Rekao bih da ovo ljeto lahko može biti ono “ljeto iz dva dijela” – prvi dio nešto nestabilniji, topliji i vlažniji, a drugi dio više sušniji i vruć. Ne bih se razbacivao previše povratnim nizovima, na prvu bih rekao da ima neke sličnosti sa 2009. godinom jer sam spomenuo “ljeto iz dva dijela” po kojoj i pamtim 2009. godinu.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.