Ugostitelj iz Hrvatske objasnio gostima: Evo zašto je kod nas na moru sve jako skupo | | Bh-index

Ugostitelj iz Hrvatske objasnio gostima: Evo zašto je kod nas na moru sve jako skupo

Region    Datum: 12.06.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: IlustracijaHrvatska je jedna od porezima najopterećenijih zemalja u Evropskoj uniji, a to opterećenje posebno osjećaju ugostitelji i na koncu gosti koji je posjećuju

Jedan hrvatski ugostitelj je na jelovniku svog restorana dao ispisati sve poreze i doprinose koje mora plaćati državi te je parafrazirao turistički slogan napisavši ”Mala zemlja s velikim porezima”.

Hrvatska je jedna od porezima najopterećenijih zemalja u Evropskoj uniji, a to opterećenje posebno osjećaju ugostitelji. Jedan od njih odlučio se tome gorko narugati pa je na prednju stranu jelovnika u svome restoranu, podno dobrodošlice gostima, dao da se ispišu svi porezi i doprinosi koje mora plaćati državi.

Fotografija njegovog cjenovnika obavljena je na Facebook stranici “Protiv poreza”. Nakon što je naveo da su “PDV i porez na potrošnju uračunati u cijenu”, ugostitelj, za kojeg nije objavljeno odakle je, redom je nabrojao sljedeće poreze i doprinose koje plaća državi:

– PDV 25 posto

– Porez na potrošnju 3 posto

– Porez na dohodak 36 posto

– Doprinos za penziono 15 posto

– Doprinos za zdravstveno 16,5 posto

– Doprinos za Regos 5 posto

Na kraju je na engleskom napisao “Dragi gosti, svi su porezi uključeni u cijenu. Hrvatska puna života. Mala zemlja s velikim porezima.”

Objava je dobila brojne reakcije. Evo šta su napisali: Šteta da nije naveo i parafiskalne namete. Komunalije, komore, šume, vode, spomeničke rente itd. Ovo je tek početak spiska… istina je još gora. Haha, koji kraaalj. Neće taj dugo. Užas, ovo je vrhunac. Pa ti živi od ugostiteljstva…


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.