Već je krenulo: Dodikovi SNSD-ovci nisu prisustvovali intoniranju himne BiH – Bh-index

Već je krenulo: Dodikovi SNSD-ovci nisu prisustvovali intoniranju himne BiH

Politika    Datum: 06.12.2018.    
Autor: NAP

Foto: PatriaTokom intoniranja himne nisu bili prisutni zastupnici SNSD-a ni Socijalističke partije, koji su nakon što je završeno intonirenje ušli u salu.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počela je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma kojom privremeno kao najstrija zastupnica predsjedava Nada Mladina, zastupnica SDP-a.

Tokom intoniranja himne nisu bili prisutni zastupnici SNSD-a ni Socijalističke partije, koji su nakon što je završena svečana numera ušli u salu.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske. Kvorum čini većina svih članova izabranih u Zastupnički dom PSBiH.

Zastupnici su prvo dali svečanu izjavu, a nakon toga su i potpisali zakletvu koju su dali.

Takst zakletve glasi: „Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti; poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini; štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana“.

Preporučeno za vas:  Milorad Dodik kreće u smjenu ambasadora: "Sjednica Predsjedništva 12. decembra samo uz zastavu RS"

Nakon toga uslijedio je izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Mladina je u toku pojašanjenja kazala da predsjedavajućeg biraju iz reda Hrvata, jer je predsjedavajući Vijeća ministara Bošnjak, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Srbin.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg bit će Bošnjak, a drugi Srbin.

Nikola Lovrinović (HDZ) u ime Kluba HDZ-a za predsjedavajuću je predložio Borjanu Krišto.

Snežana Novaković Bursać u ime SNSD-a predložila je za drugog zamjenika Nebojšu Radmanovića. Adil Osmanović u ime Kluba SDA za prvog zamjenika je predložio Denisa Zvizdića, dok je u ime Kluba SDP-a predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika, te je kazao da imaju prikupljeno 15 potpisa.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.