Zašto se ne slažu sa zaključcima PIC-a: Iz ambasade Rusije u BiH oglasili se saopćenjem – Bh-index

Zašto se ne slažu sa zaključcima PIC-a: Iz ambasade Rusije u BiH oglasili se saopćenjem

Politika    Datum: 06.12.2018.    
Autor: Fena


Iz ove Ambasade naglašavaju da ne postoje alternative međusobnom dijalogu između naroda BiH, kompromisu i konsenzusu

Ruska Federacija odlučila je da se ne pridruži Komunikeu usvojenom nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC) jer principijelno ne dijele “čitav niz u dokumentu navedenih tendencioznih i pristranih procjena situacije u Bosni i Hercegovini”.

U saopćenju Ambasade Rusije u BiH naveli su da ne dijele ni stav u odnosu na održane parlamentarne izbore, perspektive i uvjete za njihovu implementaciju te formiranja vlasti.

Ocjenjuju da su apsolutno neprihvatljive poruke koje se odnose na Predsjedništvo BiH jer se te poruke, tvrde, nalaze na granici nepoštivanja prema toj instituciji i u suprotnosti su s načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov

– Ubjeđeni smo da međunarodna zajednica treba da se suzdrži od tutorstva i držanja lekcija te se ograničiti samo na davanje stručnih preporuka – pojasnili su.

Preporučeno za vas:  Dodik: Za saradnju smo s NATO-om, ali ne i članstvo

Istaknuli su privrženost Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim temeljnim načelima suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

Naglašavaju da ne postoje alternative međusobnom dijalogu između naroda BiH, kompromisu i konsenzusu kao osnovi procesa pomirenja, jačanju mira i stabilnosti u zemlji te osiguranju socijalnog i ekonomskog razvoja.

Ruska Federacija smatra da proces formiranja državnih institucija nakon općih izbora treba da se odvija u skladu sa utvrđenim rokovima, da taj proces izražava volju birača, te osigurava efikasnost institucija na svim nivoima.

Podržavaju, kažu, Centralnu izbornu komisiju BiH u njenom profesionalnom pristupu implementaciji izbornih rezultata, naglašavajući da rad te institucije treba biti nezavisan, ali u saopćenju navode da posebnu pažnju treba posvetiti izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu sa sudskim odlukama.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.