Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Ivica Dačić Žandarmeriji zabranio zaklinjanje u Kosovo

Nemojte propustiti

Tekst zakletve može da predstavlja alibi za sumnju u evropsku orijentaciju buduće Vlade Srbije, poručio mandatar i ministar MUP-a

Foto: AnadolijaMandatar za premijera Srbije i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zabranio je policijskoj jedinici žandarmerije da se zaklinje u Kosovo.

Žandarmerija, koja je najveća jednica srbijanske policije, dan bitke na Kosovu 28. juni proglasila je kao dan svoje jedinice i taj datum, koji se inače obilježavana kao pravoslani praznik Vidovdan, uzela je kao dan svoje slave. Istoga dana, na svečanosti u policijskom centru “Makiš” u Beogardu pročitana je zakletva ove jedinice koja govori o borbi za Kosovo, a narednog dana Dačić je zabranio upotrebu te zakletve.

On je naglasio da tekst te zakletve može da predstavlja alibi za sumnju u evropsku orijentaciju buduće Vlade Srbije. Dačić je izjavio da je Žandramerija u službi građana a ne, kako je naglasio, da pravi probleme na Balkanu.

“Nijedna jedinica u policiji i vojsci sigurno neće raditi ništa bez nadležnih starešina i organa. Niti je to zvanična himna niti to postoji. Ja to nisam odobrio niti sam to potpisao. Mislim da to ne treba više da se upotrebljava zato što postavlja pitanja da li se odnosi na neka opšta mesta, metafore ili, kako neko naziva, pretnje”, rekao je Dačić.

Autor spornog teksta zakletve je Bratislav Dikić, komadant Žandarmerije i jedan od prvih saradnika ministra srbijanske policije Ivice Dačića. Srpski žandarmi se u tom tekstu zaklinju da će pobijediti ili časno poginuti za Srbiju, koje nema bez Kosova.

Portparol Žandarmerije Stanica Puzović izjavio je ovim povodom za beogradske medije da je u pitanju čista metafora.

“Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i da se setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i, shodno tome, rečeno je pobedićemo ili poginuti. Nikakve veze sa promenom vlasti nema ova zakletva i simbolike povezivanja Kosova sa promenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas”, izjavio je Puzović za TV B92.

Jedinica srbijanske Žandarmerije broji više od 3.000 pripadnika koji su naoružani i teškim naoružanjem i odskora su pod komandom jednog čovjeka. Oko 600 članova ove oružane formacije čine spacijalni odredi.

MUP Srbije oformio je jedinicu Žandarmerije nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Dobar dio pripadnika rasformirane jedinice DB-a Srbije JSO “Crvene beretke”, koja je 90-tih učestvovala u ratnim operacijama u Hrvatskoj i BiH, prešao je u Žandarmeriju.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Otkriveno koliko je para od svadbe dobio sin Saše Popovića i Suzane

Na svadbi Suzaninog sina pjevale su najveće zvijezde srpske estrade, a mikrofona su se latile i Lepa Brena i...

Možda vas zanima i ovo