Subota, 6 ožujka, 2021

“Andrićgrad”: Za nastavak gradnje obezbijeđeno 2 miliona

Nemojte propustiti

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Za realizaciju druge faze izgradnje „Andrićgrada“ u Višegradu sredstva u iznosu od dva miliona maraka osigurana su preko Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Foto: ArhivI prva faza ovog projekta je odlukom Vlade RS-a podržana s nešto više od 4,4 miliona maraka, putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave.

Nakon godinu dana od početka izgradnje „Andrićgrada“, Komisija za praćenje dinamike realizacije projekta je 21. juna informirala Vladu RS-a o zatečenom stanju, odnosno ispunjenim „preduslovima za početak stručnih aktivnosti na realizaciji projekta”.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

U toj informaciji, koja je dostavljena iz Ministartsva trgovine i turizma RS-a ističe se i da je Komisija konstatovala da su od strane Ministarstva trgovine i turizma RS-a preduzete aktivnosti za realizaciju 2.000.000 KM, prema Ugovoru o finansiranju projekta, potpisanog sa d.o.o. „Andrićgrad“, Višegrad“, kao sastavni dio Plana realizacije druge faze izgradnje Projekta „Andrićgrad“ Višegrad.

Konstatovano je de je ‘korisnik sredstava d.o.o. „Andrićgrad“, Višegrad je ispunio sve odredbe za finansiranje, osim, kako se precizira, dostave premjera i predračuna ugovorenih radova od ovlaštene osobe’.

Lani su Vlada RS-a, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad formirale zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima taj režiser, po čijoj ideji se i gradi grad od kamena, koji će, prema ranijim najavama koštati oko 30 miliona maraka.

Koliko je tačno sredstava do sada izdvojeno od svih strana u ovom projektu nije poznato.

Prošle godine je Vlada RS-a donijela odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje „Andrićgrada“ oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, te istom odlukom obavezala i lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

Također, Vlada RS je Emiru Kusturici dala i koncesiju na gradsko građevinsko i vodno zemljište koje bi se koristilo za izgradnju objekata i drugih sadržaja radi realizacije projekta izgradnje naselja “Andrićgrad” u Višegradu.

Radi se o ukupnoj površini od 30.913 metara kvadratnih.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ko mora imati negativan PCR test na granici, a ko ne? Pod ovim uslovima se trenutno može ući u Bosnu i Hercegovinu

S obzirom da mnoge države pooštravaju mjere na svojim granicama usljed širenja virusa korona, podsjećamo koje su mjere trenutno...

Možda vas zanima i ovo