Petak, 20 svibnja, 2022

1.maj će veliki broj radnika u FBiH obilježiti protestima

Nemojte propustiti

U Sarajevu se danas očekuje i mirni protestni skup u organizaciji Sindikata metalaca FBiH kojem će prethoditi protestna šetnja.

Danas je Međunarodni dan rada u svijetu, praznik koji služi kao podsjetnik na ostvarena prava radnika, no u glavnom gradu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima.

Sindikat rudara Federacije BiH Sinan Husić najavio je jučer da će oko 500 rudara danas doći u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Prvomajska protestna šetnja i okupljanje članova očekuje se na platou Željezničke stanice sa početkom u 09:30 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH, a potom Vilsonovim šetalištem ka zgradi JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

U Sarajevu se danas očekuje i mirni protestni skup u organizaciji Sindikata metalaca FBiH kojem će prethoditi protestna šetnja. Okupljanje će biti na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, a odatle će se prošetati nekoliko ulica, sve do zgrade Vlade FBiH ispred koje će biti održan protest.

Također, Sindikat solidarnosti u Tuzli organizuje tradicionalni prvomajski protest pred spaljenom zgradom “Soda So”, a za učesnike je predviđena i podjela hrane.

Inače, Prvi maj izvorno označava simbol borbe za radnička prava, te sjećanje na proteste u Chicagu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bh. firma bez ijednog radnika zaradila osam miliona KM

Čak 1.117 preduzeća sa jednim radnikom poslovalo je sa dobiti u prošloj godini, dok su bez radnika profitabilne bile...

Možda vas zanima i ovo