Petak, 27 siječnja, 2023

10.000 budžetlija izlazi na proteste jer im Vlada TK nije isplatila 1080 KM jednokratne pomoći

Nemojte propustiti

Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova

Više od deset hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona danas će se okupiti na protestu u Tuzli jer im vlada nije isplatila po 1.080 KM pomoći. Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova, ali ih ipak pozivaju na razgovore i odustajanje od protesta.

Nezadovoljni odbijanem od Kantonalne vlade u vezi sa zahtjevom za isplatu po 1.080 KM jednokratne pomoći, više od deset hiljada budžetskih korisnika danas će održati protest u Tuzli.

Tim, ali i povodom najavljenog generalnog štrajka zdravstvenih radnika, iz Vlade TK su kazali da ne podržavaju zahtjeve koji su im upućeni. U narednoj godini najavljuju povećanje plata, uz izričitost da po 1.080 KM pomoći isplaćivati neće.

“Želim pozvati na ponovno razmišljanje one koji organziraju sutrašnje proteste. Mi smo danas na sjednici vlade donijeli zaključak po kojem ih naredne sedmice pozivamo na to da pregovarački timovi nastave razgovore, kako bismo eventuano usaglasili sve ono što je potrebno za narednu godinu, kada su u pitanju plate i naknade budžetskih korisnika. Pored budžeta, u narednoj godini je planirano dodatnih 30 miliona KM za plate i naknade”, kazao je premijer TK Irfan Halilagić za Klix.

S druge strane, jučer je donesena i odluka o novim ulaganjima u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, u iznosu od deset miliona KM.

“Vlada TK u ovom sazivu je određena da onoliko koliko može, pomogne u zanavljanju medicinske opreme jer smo svi svjesni koliko je ona zastarjela. Danas je još jedan korak kojim smo se približili, odnosno dali mogućnost UKC-u Tuzla da krene u nabavku potrebne medicinske opreme”, istaknula je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Kada je riječ o današnjim protestima, oni su zakazani za 11 sati na Trgu slobode u Tuzli, dok je stupanje u generalni štrajk zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu najavljeno za 31. decembar ove godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo