Četvrtak, 25 travnja, 2024

10.000 budžetlija izlazi na proteste jer im Vlada TK nije isplatila 1080 KM jednokratne pomoći

Preporučeno

Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova

Više od deset hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona danas će se okupiti na protestu u Tuzli jer im vlada nije isplatila po 1.080 KM pomoći. Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova, ali ih ipak pozivaju na razgovore i odustajanje od protesta.

Nezadovoljni odbijanem od Kantonalne vlade u vezi sa zahtjevom za isplatu po 1.080 KM jednokratne pomoći, više od deset hiljada budžetskih korisnika danas će održati protest u Tuzli.

Upravo se čita:  Na Bjelašnici jutros minus 6 stepeni: U BiH najavljen novi snijeg, evo kada se očekuje

Tim, ali i povodom najavljenog generalnog štrajka zdravstvenih radnika, iz Vlade TK su kazali da ne podržavaju zahtjeve koji su im upućeni. U narednoj godini najavljuju povećanje plata, uz izričitost da po 1.080 KM pomoći isplaćivati neće.

“Želim pozvati na ponovno razmišljanje one koji organziraju sutrašnje proteste. Mi smo danas na sjednici vlade donijeli zaključak po kojem ih naredne sedmice pozivamo na to da pregovarački timovi nastave razgovore, kako bismo eventuano usaglasili sve ono što je potrebno za narednu godinu, kada su u pitanju plate i naknade budžetskih korisnika. Pored budžeta, u narednoj godini je planirano dodatnih 30 miliona KM za plate i naknade”, kazao je premijer TK Irfan Halilagić za Klix.

Upravo se čita:  Majka u očaju i nevjerici: Moj 13-godišnji sin udaran je do nesvijesti samo zato što je pozvonio na tuđa vrata

S druge strane, jučer je donesena i odluka o novim ulaganjima u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, u iznosu od deset miliona KM.

“Vlada TK u ovom sazivu je određena da onoliko koliko može, pomogne u zanavljanju medicinske opreme jer smo svi svjesni koliko je ona zastarjela. Danas je još jedan korak kojim smo se približili, odnosno dali mogućnost UKC-u Tuzla da krene u nabavku potrebne medicinske opreme”, istaknula je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Upravo se čita:  SIPA u Mostaru uhapsila Harisa Behrama, vlasnika kompanije Gold Product

Kada je riječ o današnjim protestima, oni su zakazani za 11 sati na Trgu slobode u Tuzli, dok je stupanje u generalni štrajk zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu najavljeno za 31. decembar ove godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas