Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Devet lukavstava da manje jedete i smršate do Nove godine!

Nemojte propustiti

Nevjerovatno, ali vi stvarno ne morate da se izgladnjujete da biste do najluđe noći uskočili u jedan ili dva broja manju haljinu.
Kako_smrsati_Novogodišnje slavlje se bliži, a vama ona haljina koju ste zacrtali da želite da nosite još uvijek ne stoji kako treba – stomačić vam štrči ili je preuska tamo gdje ne bi smjela da bude. A možda ni ne stajete u nju. Nemojte očajavati još ima vremena da skinete višak kila, a to možete učiniti i bez stresa, očajavanja i, najvažnije, izgladnjivanja.

Dovoljni su već i mali trikovi koji će vam pomoći da jedete manje ili sporije – oboje pomaže da se brže osjećate siti i da smršate.

1. Koristite manje tanjire
Ispada da ovaj trik zaista pali. Istraživači s Kornel Univerziteta su otkrili da kad su ispitanicima dali identične veličine porcija u posudama različitih veličina, ispitanici s manjim posudama su jeli manje. Drugo istraživanje s istog Univerziteta pokazalo je da su ispitanici pojeli čak 31 posto više sladoleda kada im je on bio poslužen u velikoj posudi, u poređenju s onima kojima je bio poslužen u maloj posudi. Zašto? Ljudi često vole da “očiste tanjir, bez obzira na to osjećaju li se već sitim. A ako u startu krenu s manjom porcijom (jer na manji tanjir stanje manje hrane) manje će i pojesti.

2. Odaberite pravi “escajg”
Osobe koje su jele s manjom viljuškom pojele su 21 posto manje hrane od onih koji su jeli viljuškom normalne veličine, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Juta. Prema autorima istraživanja, što više zalogaja morate da pojedete, to sporije konzumirate hranu i puno su veće šanse da ćete se brže osjećati sitim. Isto važi i za jedenje hrane malom kašikom.

3. Jedite suprotnom rukom
Lako je prejesti se kada čavrljate za stolom ili gledate televiziju. Međutim, korištenje suprotne ruke (ako ste dešnjak koristite lijevu ruku, i obrnuto) teško je i zahtjeva da vam pažnja bude usmjerena na tanjir, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Južne Kalifornije. Osobe koje su jele sa suprotnom rukom od njihove dominantne jele su sporije i pojele manje. Osim toga, istraživanje je pokazalo da su osobe koje su koristile dominantnu ruku jele čisto iz navike, bez obzira na to jesu li bili gladni i da li im se ta hrana dopadala.

4. Prigušite svjetla
Ispada da mrak uopše nije strašan i da vam može pomoći da smršate! Novo istraživanje provedeno na Kornel Univerzitetu govori da je tajna do manje jedenja, i bržeg osjećaja sitosti, potpuno jednostavna – samo prigušite svjetla. Istraživači su ustanovili da su osobe koje su jele pod prigušenim svjetlom konzumirale 175 manje kalorija od onih koji su jeli u jako osvjetljenim prostorijama. Ispitanici u grupi s prigušenim svjetlima pojeli su 18 posto manje hrane na svom tanjiru i više su uživali u njoj. Dakle, romantično okruženje može vam pomoći da smršate nije li to fantastično?

5. Pijte iz ravne, a ne zaobljene čaše
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje piju iz čaše koja je zaobljena u sredini, umjesto potpuno uzdužno ravne čaše, popiju na kraju 60 posto više soka ili alkohola, a to se itekako osjeti i po kalorijama. Istraživači misle da je to zbog toga što ljudi, kad je čaša zaobljena, nemaju osjećaj gde je polovina čaše, pa im je lakše do onda do kraja iskape čašu.

6. Gledajte u zdravu hranu, da ne poželite onu kaloričnu
Gledanje finih, kaloričnih recepata i slika te hrane neće vam pomoći da zauzdate želju ili glad, već će vas i podstaći da posegnete za nekakvim grickalicama ili konkretnijom hranom. Da biste to spriječili, stručnjaci tvrde, da je dovoljno samo gledati zdravu hranu (pravu ili na slikama), pa nećete željeti nezdrave stvari (a možda vas i potpuno prođe želja za hranom).

7. Pijte vodu, po mogućnosti mineralnu
I po ovom pitanju provedeno je već nekoliko istraživanja, a rezultati nekih pokazuju da postoji puno veća šansa da ćete imati potrebu da pojedete neko povrće (a ne masnu i kaloričnu hranu) ako pijete vodu uz obrok umjesto soka. A kad je u pitanju voda – ona s mehurićima će vas dosta bolje zasititi od obične (samo ne preterujte jer mineralna voda često ima dosta soli).

8. Radujte se ručku
Ovo nas je totalno iznenadilo. Stručnjaci tvrde da kada željno iščekujete jelo vaše tijelo u stvari izlučuje manje grelina (hormon apetita) – a to znači da ćete biti manje gladni i konzumirati manje kalorija.

9. Uživajte u prva tri zalogaja
Kad obraćate pažnju i analizirate teksturu i sve ukuse hrane u vašim ustima, prevarićete vaš mozak i natjerati da vjeruje da je vaš želudac puniji nego što stvarno jeste, piše Žena.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo