Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Rijetko se žale na hladnoću: Evo kako izgleda život na -50

Nemojte propustiti

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Iako se ovih dana naša zemlja budila na temperaturama debelo ispod nule, mnogima je teško i zamisliti kako se probuditi na -50 stepeni Celzijusovih!

2rusijaJedno od takvih, đavolski hladnih mjesta na Zemlji je grad Jakutsk. Osim što je glavna luka na rijeci Lena, Jakutsk je i glavni grad sibirske regije Jakutia na sjeveru Rusije te jedan od najhladnijih naseljenih gradova na svijetu.

Grad je to od oko 210.000 stanovnika i sa dva aerodroma, a sa ostatkom svijeta u plovnom, ljetnom dijelu godine spaja ga i pomenuta rijeka.

Živjeti u Jakutsku znači zaista znati šta znači riječ “zima”. Led i snijeg pokrivaju ovo područje pola godine, a temperatura od -40 stepeni Celzijusovih tokom decembra, januara i februara smatra se “čarobnom toplinom”. O hladnoći stanovnici Jakutska govore tek kad živa u termometru padne ispod -50 stepeni, pišu Nezavisne novine.

Prema pisanju Mikaela Strandberga, stanovnici Jakutska rijetko se žale na hladnoću. Ono zbog čega žale je činjenica da manja djeca čitave dane provode u zatvorenim prostorima, iako na temperaturama oko -30 stepeni već i bebama dozvoljavaju da budu vani.

Školska djeca vole hladnoću. Kad je vani, recimo, -52 stepena, nema nastave. Ali, to što se ne mora u školu, ne znači da se ostaje u kući. Čak i pod maglom tako debelom da se jedva vidi prst pred nosom, dječaci na gradskim ulicama uživaju igrajući hokej.

Velika hladnoća znači i povećane troškove – za električnu energiju, grijanje, prevoz, komunalne naknade… Jeftino nije ni dobro sibirsko krzno ili čizme od jelenje kože. Želite li si osim topline osigurati i malo stila, cijene su još i veće.

Briga o tome kako se urediti i šta obući ovdje se vodi prije dolaska zime. Jednom kad ona stigne, glavne brige postaju kako doći na posao. Na temperaturama do -30 stepeni mnogi idu pješice, na onima ispod -40 i -50 koriste se taksiji i gradski prevoz, a iako mnogi stanovnici imaju vlastite automobile, oni do proljeća najčešće ostaju u garažama, a koriste ih samo rijetki srećnici čije se garaže griju.

Oni koji se odluče da se lično uvjere je li navedeno tačno, treba da imaju u vidu da će se samo pet minuta napolju, bez zaštitne odjeće, pretvoriti u zamrznutu statuu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Možda vas zanima i ovo