Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Rijetko se žale na hladnoću: Evo kako izgleda život na -50

Nemojte propustiti

Iako se ovih dana naša zemlja budila na temperaturama debelo ispod nule, mnogima je teško i zamisliti kako se probuditi na -50 stepeni Celzijusovih!

2rusijaJedno od takvih, đavolski hladnih mjesta na Zemlji je grad Jakutsk. Osim što je glavna luka na rijeci Lena, Jakutsk je i glavni grad sibirske regije Jakutia na sjeveru Rusije te jedan od najhladnijih naseljenih gradova na svijetu.

Grad je to od oko 210.000 stanovnika i sa dva aerodroma, a sa ostatkom svijeta u plovnom, ljetnom dijelu godine spaja ga i pomenuta rijeka.

Živjeti u Jakutsku znači zaista znati šta znači riječ “zima”. Led i snijeg pokrivaju ovo područje pola godine, a temperatura od -40 stepeni Celzijusovih tokom decembra, januara i februara smatra se “čarobnom toplinom”. O hladnoći stanovnici Jakutska govore tek kad živa u termometru padne ispod -50 stepeni, pišu Nezavisne novine.

Prema pisanju Mikaela Strandberga, stanovnici Jakutska rijetko se žale na hladnoću. Ono zbog čega žale je činjenica da manja djeca čitave dane provode u zatvorenim prostorima, iako na temperaturama oko -30 stepeni već i bebama dozvoljavaju da budu vani.

Školska djeca vole hladnoću. Kad je vani, recimo, -52 stepena, nema nastave. Ali, to što se ne mora u školu, ne znači da se ostaje u kući. Čak i pod maglom tako debelom da se jedva vidi prst pred nosom, dječaci na gradskim ulicama uživaju igrajući hokej.

Velika hladnoća znači i povećane troškove – za električnu energiju, grijanje, prevoz, komunalne naknade… Jeftino nije ni dobro sibirsko krzno ili čizme od jelenje kože. Želite li si osim topline osigurati i malo stila, cijene su još i veće.

Briga o tome kako se urediti i šta obući ovdje se vodi prije dolaska zime. Jednom kad ona stigne, glavne brige postaju kako doći na posao. Na temperaturama do -30 stepeni mnogi idu pješice, na onima ispod -40 i -50 koriste se taksiji i gradski prevoz, a iako mnogi stanovnici imaju vlastite automobile, oni do proljeća najčešće ostaju u garažama, a koriste ih samo rijetki srećnici čije se garaže griju.

Oni koji se odluče da se lično uvjere je li navedeno tačno, treba da imaju u vidu da će se samo pet minuta napolju, bez zaštitne odjeće, pretvoriti u zamrznutu statuu.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo