Subota, 12 lipnja, 2021

2.500 turista najavljuje tužbe zbog širenja koronavirusa na popularnom skijalištu

Nemojte propustiti

Austrija se suočava s grupnom tužbom oko 2.500 turista zbog lošeg postupanja tokom pandemije koronavirusa u popularnom austrijskom skijalištu Ischglu, u provinciji Tirol, javlja CNN.

Skijalište Ischgl je već pod istragom lokalnih vlasti u Innsbrucku nakon što su stotine slučajeva koronavirusa povezne upravo s tim skijalištem.

Vlasti u Tirolu se optužuje da su reagirale prekasno na prve znake zaraze u Tirolu, posebno u skijalištu Ischgl, što je pridonijelo širenju virusa Evropom, ali i diljem svijeta.

Austrijska udruga za zaštitu potrošača kaže da su vlasti odgovorne za kasnu reakciju u početku širenja pandemije. Objavila je i da im se, samo pet dana nakon što su na svojem sajtu uputili poziv na djelovanje, javilo oko 2.500 ljudi. Oko 80 posto njih su Nijemci. CNN je kontaktirao udrugu koja im je rekla da su podnijeli prijavu uredu javnog tužitelja u Innsbrucku.

Glasnogovornik tužitelja Hansjörg Mayr potvrdio je za CNN da su dobili prijavu i da je policija počela s istragom.

Udruga za zaštitu potrošača je najprije podnijela prigovor na rad tirolskog gradonačelnika Gunthera Plattera, ali i protiv kompanija koje održavaju žičaru do skijališta i nekih drugih predstavnika vlasti.

Diljem Evrope su poslali apel mogućim žrtvama za koje vjeruju da su se zarazile u Tirolu na skijalištu.

– Ako ste bili u skijalištu Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden ili Zillertalu od 5. marta nadalje i ako vam je potom dijagnosticiran koronavirus, onda možda imate pravo na zahtjev za naknadu štete od tirolskih vlasti, kao i od Republike Austrije, ako pokažete dokaze za nemar kroz relevantna izvješća u kaznenom postupku, objavili su na svom sajtu.

Dodaju da je globalna pandemija viša sila i da nitko ne može biti odgovoran za štete. Ipak, smatraju da je držanje skijališta otvorenim iako su vlasti znale ili trebale znati za prijetnju masovne infekcije dovoljan razlog za razmatranje zahtjeva za naknadu štete.

“Udruga za zaštitu potrošača stoga podnosi činjenično stanje uredu javnog tužitelja u Beču, a protiv tirolskih vlasti. Javni tužitelj će ih morati pregledati i ako je nešto pošlo naopako, utvrditi što je to točno bilo”, dodaju.

CNN je razgovarao i s uredom javnog tužitelja u Innsbrucku koji je rekao da je policiji u Tirolu naloženo da provede istragu o mogućem nemaru i ugrožavanju ljudi. Istražuju posebno je li jedna tvrtka za catering zatajila da im je jedan zaposlenik bio pozitivan na koronavirus krajem februara,

Barmen iz Njemačke u baru Kitzloch postao je prva pozitivna osoba nakon što se javio 7. marta u liječničku ordinaciju sa simptomima gripe.

Vlasti su odmah naredile opširno testiranje, što je dovelo do još pozitivnih rezultata.

Vlasti potom dodaju da su poduzele sve potrebne mjere, poput dezinfekcije bara i odvajanja zaposlenika te na koncu i zatvaranja Kitzlocha, bara u kojemu se sve dogodilo, nakon što su zaposlenici bili u karanteni i pozitivni.

Vlada Tirola dodaje kako je nedugo potom zatvorila sve barove u Ischglu i par dana nakon toga proglasila kraj turističke zimske sezone te zatvorila sve skijaške liftove i hotele. Dodaju i da su bili prva austrijska provincija s takvim mjerama.

Cijela dolina Paznaun je završila u karanteni od 13. marta, a 18. marta je Tirol izdao naredbu za otvaranje karantene u 279 mjesta.

Ischgl i okolna mjesta imaju oko 500.000 posjetitelja svake zime, a tamo skijaju poznati poput Paris Hilton, Naomi Campbell i Billa Clintona.

U Austriji je zasad zabilježeno više od 10.000 slučajeva koronavirusa, samo u Tirolu ih je 1.358, a preminulo je 128 ljudi.

Vlada je objavila da će zabraniti turističko korištenje hotela i restorana do nakon Uskrsa kako bi spriječila širenje koronavirusa. Osim toga, bit će obvezno nošenje maski kada se ide u trgovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo