Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

20 najboljih studenata u Kantonu Sarajevo dobilo posao

Nemojte propustiti

U Kantonu Sarajevu uspješno je realiziran projekt zapošljavanja najboljih studenata dobitnika priznanja “Zlatna značka” za izuzetne rezultate tokom studiranja, koji je za rezultat imao zapošljavanje 20 dobitnika ovih priznanja na obrazovnim institucijama.

damir marjanovicMinistarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstvo privrede i JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” uz podršku Vlade KS-a realizirali su ovaj projekt nakon što je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Kemal Ademović na početku svog mandata pokrenuo inicijativu za zapošljavanje najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu.

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, iako je inicijativa pokrenuta još mnogo ranije tek sada je došlo do njene realizacije, a u budžetu KS-a za ovu godinu osigurana su sredstva za zaposlene.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Damir Marjanović je kazao novinarima da je konkurs raspisan za 42 dobitnika priznanja “Zlatna značka”, na konkurs su se prijavila 23 dobitnika ovog priznanja, dok je za 20 osigurano radno mjesto za čije će sufinansiranje iz budžeta biti izdvojeno 1.300 KM mjesečno za period od jedne godine.

Tako će četiri dobitnika priznanja “Zlatna značka” biti zaposlena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, tri na Akademiji scenskih umjetnosti, dva na Prirodno-matematičkom, po jedna osoba na Fakultetu za šumarstvo, u Rektoratu UNSA, Elektrotehničkom, Muzičkoj akademiji, Veterinarskom, Filozofskom, Fakultetu za kriminalistiku te u Rijasetu Islamske zajednice.

Kada je u pitanju Pravni fakultet na konkurs su se prijavila tri dobitnika priznanja, najvjerovatnije će biti prihvaćena dva, a Marjanović kaže da bi treći dobitnik priznanja mogao biti zaposlen u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, naglašavajući da će se učiniti sve da bi najbolji studenti ostali u BiH koja ih treba.

Za dva dobitnika “Zlatne značke” koji su se prijavili na ovaj konkurs, njihovi matični fakulteti nisu iskazali zainteresiranost za ovaj program, a Marjanović je izrazio nadu se radi samo o tehničkoj grešci jer se na vrijeme nisu prijavili na taj konkurs, a radi se o Arhitektonskom i Poljoprivrednom fakultetu.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Muamer Bandić je potcrtao da se vodilo računa o tome da najbolji studenti budu zaposleni u nastavno-naučnim institucijama, umjetničko-nastavnim ili naučnoistraživačkim, odnosno istraživačko-razvojnim institucijama.

Najavio je da će u ovaj program biti uključene i državne institucije, pravosudni organi i sve drugi privredni subjekti.

Iz Udruženja “Zlatna značka” Adnan Fazlić je kazao da je ovaj program izuzetna prilika za nezaposlene najbolje svršene studente koji su nekoliko godina bili bez posla iako su ostvarili zavidne rezultate tokom studiranja.

Jedna od najboljih studentica koja nije zaposlena tokom ovog programa Elma Rujević razočarana je činjenicom da se njen matični fakultet – Poljoprivredno-prehrambeni fakultet nije prijavio na konkurs iako se obratila rukovodstvu fakulteta te raspolagala informacijama da im je potrebno asistenata.

Na kraju je rečeno da je budžetom predviđeno zapošljavanje 50 dobitnika ovog priznanja, ali nije bilo dovoljno prijavljenih institucija i dobitnika priznanja te će preostali novac biti preusmjeren za naredni projekt zapošljavanja mladih koji su imali prosjek manji od deset tokom studiranja.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo