Četvrtak, 20 siječnja, 2022

200 poginulih u napadu vojske na sirijsko selo

Nemojte propustiti

Mete napada na sirijsko selo Tremseh bile su kuće pobunjenika i i opozicionih aktivista, navodi se u izještaju posmatrača UN.
Foto: Arhiv

 Stručnjaci UN-a obišli su mjesto krvavog sukoba koji se odigrao u četvrtak, 25 kilometara od Hame. “Korišten je širok spektar naoružanja, uključujući artiljeriju, minobacače i pješadijsko oružje”, navodi se u saopštenju portparola UN-a.

Iz kancelarije UN saopšteno je da je, nakon istrage posmatrača, utvrđeno da je najmanje 200 ljudi poginulo. BBC navodi da se podaci o bombardovanju ne slažu sa ranijim izvještajima o masakru civila. Štaviše, rezultati do kojih su došli nadležni u UN potvrđuju vladine tvrdnje da je napala lokacije koje naziva “terorističkim gnijezdima”, ili skrovišta pobunjenika.

Sirijski aktivisti za ljudska prava, koji djeluju iz Londona, ranije su saopštili da je više od 200 civila ubijeno u četvrtak u selu Tremseh u Siriji u napadu sirijske vojske. Informacije o masovnoj pogibiji u Trmsehu, bile su povod za oštru osudu zapadnih lidera i pritisak na Rusiju da se kroz Vijeće sigurnosti UN pošalje snažna poruka protiv režima Bašara el Asada, što je Moskva odbacila.

Sirijske vlasti su na državnoj televiziji objavile da je Tremseh bio regionalni centar svih operacija u posljednjih dvadesetak dana. Damask tvrdi da je u tom području bilo između 200 i 300 pobunjeničkih vojnika koji su odatle napadali vojsku. Državna televizija navodi i da je među pobunjeničkim borcima bilo plaćenika iz Turske i Libije.

Vijeće sigurnosti UN započinje nove razgovore o rezoluciji o Siriji, dok pojedini zapadni izaslanici ističu da novo nasilje ukazuje da su neophodne strožije mjere. Prema informacijama opozicionih aktivista, od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, poginulo 17.000 ljudi.

 
 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

RS pred ekonomskim kolapsom! Zvizdić tvrdi: Dodik bez državne imovine ne može uzimati kredite za RS

Denis Zvizdić smatra da je jedan od glavnih razloga krize to što je, kako je kazao, Bosna i Hercegovina...

Možda vas zanima i ovo