Nedjelja, 25 srpnja, 2021

U BiH postoji kompletna nelegalna vojna formacija: 30.000 naoružanih četnika “patrolira” gradovima RS-a?

Nemojte propustiti

Više hiljada pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta trenutno živi na području Bosne i Hercegovine, a svi oni opremljeni su vojnim naoružanjem, tvrde za bh. novinsku agenciju Patria izvori iz obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine.

Kako piše novinska agencija Patria, prema nepotpunim podacima, Ravnogorski četnički pokret okuplja više od 30.000 naoružanih pripadnika u više gradova u RS-u?

Praktično, u BiH postoji kompletna nelegalna vojna formacija. Pitanje je ko ih naoružava i za šta se četnici spremaju?

Četnici svoje prisustvo u BiH ne kriju u tolikoj mjeri. U posljednjih nekoliko godina organizirali su više javnih okupljanja. Krajem marta u Dobrunu kod Višegrada održano je četničko postrojavanje na kojem se okupilo više hiljada četnika iz regiona, a u blizini je podignuta i bista četničkom vojvodi Draži Mihailoviću.
U oktobru prošle godine izvršeno je postrojavanje četnika u Bileći. Godinu ranije četnici su se postrojili i na planini Ozren.

Crna odijela, šubare i neuredne brade: U Višegradu održan četnički skup
Zvanično: Četnici i pripadnici Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci su se susreli slučajno

Građane zabrinjava to što policija u RS-u toleriše četništvo, ali i njihovo javno isticanje vojnog naoružanja.

cetnik-vlasenica

Mile B. iz sela kod Vlasenice, Foto: Društvene mreže

Nevladine organizacije podsjećaju kako vlasti u RS-u posljednjih nekoliko mjeseci sprovode opsežnu akciju pretresa bošnjačkih kuća, pod izgovorom borbe protiv terorizma, a da istovremno više hiljada naoružanih četnika ulicama hoda nesmetano.

Dokazi o povezanosti bošnjačkih povratnika u RS-u sa terorističkim organizacijama još uvijek ne postoje. S druge strane, dokaza o aktivnostima četnika i njihovom naoružanju ima na svakom koraku. Pa tako se na društvenim mrežama često mogu naći simpatizeri koji pokazuju četnička obilježja, ali i vojno naoružanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo