Petak, 21 siječnja, 2022

3D uređaj koji će u 20 sati izraditi cijelu kuću (Video)

Nemojte propustiti

Tehnologija 3D ispisa u posljednje je vrijeme sve raširenija, ali uglavnom se odnosi na izradu manjih stvari ili mehaničkih dijelova.

Foto: Profesor sa sveučilišta Južna Kalifornija, međutim, to sve želi promijeniti te kaže da trebamo misliti u velikim mjerilima, a zato razvija sistem koji bi u manje od jednog dana mogao izraditi kuću.

Projekt Contour Crafting u osnovi je veliki 3D printer koji se smješta iznad prostora gdje će doći kuća. Ono što bi radnici trebali napraviti su betonska ploča na kojoj će se graditi. Stroj potom zida od slojeva betona, a može polagati i instalacije. Gotova konstrukcija na kraju treba samo dobiti prozore i vrata, prenosi 24sata.

Moguće bi bilo i robotski obojiti zidove te dodati pločice na zidove i podove.

Behrokh Khoshnevis kaže kako bi ovaj sistem omogućio jeftinu i brzu gradnju, s puno nižom cijenom rada i daleko manjim mogućnostima za povrede radnika. Potencijal svoje ideje vidi u eliminiranju slumova ili u ponovnoj izgradnji nakon područja pogođenih prirodnim katastrofama. Ali, procesi izgradnje i dizajn mogu se prilagoditi većim i luksuznijim kućama. Ovakav način gradnje također otvara prostor i za puno maštovitije dizajnirane kuće, prenosi Core77.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo