Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Četiri vrste linkova koje bi trebali izbjegavati

Nemojte propustiti

S obzirom na to da su korisnici interneta već odavno daleko oprezniji sa sumnjivim stranicama i mailovima, hakeri su pronašli nove načine za prevare.

Istraživanje kompanije MacAfee pokazalo je da su prevare na internetu i hakovanje u porastu. S obzirom na to, ABC News donosi pet stranica koje je dobro izbjegavati.

1. Nepoznate mobilne aplikacije

U porastu su napadi na aplikacije za Android, a najpopularnije prevare su one koje stižu od “vaše banke” ili pak one aplikacije koje traže doplatu za noviju, nadograđenu verziju.

2. Lažni službenici

Među novijim prevarama su i lažni službenici koji žrtve kontaktiraju putem maila ili tekstualnih poruka. U poruci vam nude pomoć u “liječenju” vašeg računara zajedno sa linkom na koji trebate kliknuti. Klik na link zapravo omogućava ulaz hakerima u vaš računar.

3. Prevare sa računima

Ovdje se radi o porukama, mailovima i telefonskim pozivima iz “vaše banke”, a traže vaše podatke radi uklanjanja određenog problema.

4. Spamovi

Iako su korisnici već naviknuti na neželjenu poštu, istraživanja su pokazala da Amerikanci najčešće kliknu na mailove u kojima se spominju lijekovi.

Nikada nemojte vjerovati neprovjerenom kontaktu, davati povjerljive informacije i šifre putem interneta, i budite oprezni prema mailovima nepoznatih pošiljalaca i ne otvarajte linkove koje vam oni šalju.

2 (1)

(ITvesti.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo