400 Kineza gradi punom parom: Već izgrađena četvrtina Pelješkog mosta | | Bh-index

400 Kineza gradi punom parom: Već izgrađena četvrtina Pelješkog mosta

Region    Datum: 10.08.2019.    
Autor: Redakcija


Ukoliko Kinezi budu radili ovakvom dinamikom, nema dvojbe da će se i ova faza radova vrlo brzo zgotoviti, najduže do početka iduće godine.

Kineski građevinci brže od očekivanog grade Pelješki most tako da se već sada iznad morske površine mogu vidjeti naglavnice koje će nositi buduće stubove mosta – najveće investicije u novijoj hrvatskoj historiji, u vrijednosti 2,08 milijardi kuna, koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine, piše Jutarnji list.

U prvoj godini kineska kompanija CRBC uspjela je završiti 25 posto radova na mostu. Odnosno, do sada je fakturirala radova u vrijednosti od oko 500 miliona kuna od njihove ukupne vrijednosti.

Svi radovi teku prema planu. Sada se na pojedinim pilotima vadi materijal i piloti se betoniraju i postavljaju oplate za izradu naglavnica koje će povezivati te pilote – kaže za ‘Jutarnji’ Jere Šegedin, voditelj projekta Pelješkog mosta, uime investitora, Hrvatskih cesta.

Uz radove u podmorju, uskoro počinju i oni na kopnu.

– Počele su pripreme za temeljenje stupa mosta na kopnu u Komarnoj i Brijesti – rekao je Šegedin, pojašnjavajući što to, zapravo, izviruje iz mora.

– To su oplate na kojima će se betonirati naglavnice. Riječ je o velikim betonskim blokovima koji će povezivati pilote u jednu cjelinu. Nije to gotov proizvod, nego priprema za postavljanje armature, nakon čega slijedi betoniranje – rekao je Šegedin.

List piše da budu li Kinezi radili ovakvom dinamikom, nema dvojbe da će se i ova faza radova vrlo brzo zgotoviti, najduže do početka iduće godine.

Gotovo 400 Kineza predano radi na gradilištima u Komarnoj i Brijesti, pa je 148 pilota zabijeno i prije predviđenog roka, zaključuje Jutarnji list.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.