Nedjelja, 21 travnja, 2024

Japanska vlada smrznut će zemlju oko Fukushime

Preporučeno

Japanska vlada obećala je skoro 500 milijuna dolara za deaktiviranje nuklearne elektrane Fukushime koja je oštećena u katastrofalnom potresu 2011.

‘Svijet gleda možemo li izvesti sanaciju Fukushime, uključujući u to i rješavanje pitanja kontaminirane vode’, rekao je premijer Shinzo Abe ministrima koji su se sastali kako bi odobrili plan.

Međutim, komentira Reuters, objavljenim mjerama ne rješava se potpuno pitanje kontaminirane vode, nije jasna sudbina sadašnjeg vlasnika elektrane TEPCO-a a nije jasno ni tko će platiti cijeli račun, jer vladinih 500 milijuna dolara predstavlja tek dio troška deaktiviranja.

Upravo se čita:  Bosanac na čelu maloljetničke bande koja je sijala strah po ulicama Beča: "Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu"

To je pitanje javne sigurnosti, zato država mora preuzeti vodeću ulogu i to što je brže moguće. Poslije ćemo vidjeti tko će snositi trošak, rekao je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Akira Amari.

Na drugoj konferenciji za novinare državni tajnik Yoshihide Suga rekao je da će vlada potrošiti 47 milijardi jena (473 milijuna dolara), od čega će 32 milijarde biti za igradnju velikog podzemnog zida od smrznute zemlje oko reaktora kako bi se zaustavilo istjecanje podzemnih voda i 15 milijardi jena za poboljšanje sustava pročišćavanja vode kako bi se smanjila radioaktivnost, prenosi Hina.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Fukushima-007

(Bljesak.info)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas