Subota, 20 travnja, 2024

Japanska vlada smrznut će zemlju oko Fukushime

Preporučeno

Japanska vlada obećala je skoro 500 milijuna dolara za deaktiviranje nuklearne elektrane Fukushime koja je oštećena u katastrofalnom potresu 2011.

‘Svijet gleda možemo li izvesti sanaciju Fukushime, uključujući u to i rješavanje pitanja kontaminirane vode’, rekao je premijer Shinzo Abe ministrima koji su se sastali kako bi odobrili plan.

Međutim, komentira Reuters, objavljenim mjerama ne rješava se potpuno pitanje kontaminirane vode, nije jasna sudbina sadašnjeg vlasnika elektrane TEPCO-a a nije jasno ni tko će platiti cijeli račun, jer vladinih 500 milijuna dolara predstavlja tek dio troška deaktiviranja.

Upravo se čita:  Bosanac fingirao udese u Švicarskoj, zaradio preko 60.000 KM pa pobjegao

To je pitanje javne sigurnosti, zato država mora preuzeti vodeću ulogu i to što je brže moguće. Poslije ćemo vidjeti tko će snositi trošak, rekao je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Akira Amari.

Na drugoj konferenciji za novinare državni tajnik Yoshihide Suga rekao je da će vlada potrošiti 47 milijardi jena (473 milijuna dolara), od čega će 32 milijarde biti za igradnju velikog podzemnog zida od smrznute zemlje oko reaktora kako bi se zaustavilo istjecanje podzemnih voda i 15 milijardi jena za poboljšanje sustava pročišćavanja vode kako bi se smanjila radioaktivnost, prenosi Hina.

Upravo se čita:  Putin: Rusija će podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo

Fukushima-007

(Bljesak.info)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Delegacija Evropske unije u BiH osudila je negiranje genocida u Srebrenici tokom sjednice Narodne skupštine RS i mitinga „Srpska...

Još vijesti za vas