Subota, 27 studenoga, 2021

48 posto stanovništva BiH nalazi se na rubu siromaštva

Nemojte propustiti

kontejner, beskucnik, siromah, siromastvo
Ilustracija

”Siromaštvo u BiH – pravo lice BiH” naziv je X-Press sesije koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije Cure i Helsinškog parlamenta građana, akcent je bio na medijskom izvještavanju o siromašnom stanovništvu i na tome kako mediji mogu doprinijeti rješavanju problema siromaštva u BiH.

Uvodničar sesije Miroslav Valenta je kazao da mediji ne izvještavaju dovoljno kada je u pitanju siromaštvo u BiH, a smatra da, i kada objavljuju, to su najčešće štampani mediji, to budu istraživanja određenih agencija.

Dodao je i da se teme o siromaštvu najčešće objavljuju povodom određenih datuma kao što su dan borbe protiv siromaštva, gladi, marginaliziranosti i slično.

Smatra da u BiH nema realan podatak o broju siromašnih te da je osim objavljivanja statističkih podataka potrebno razgovarati s osobama koje spadaju u tu grupu, a da bi drugi građani bili potaknuti da se uključe u rješavanje tog problema.

Mišljenja je da su nepogode koje su proteklih sedmica pogodile BiH pokazale da su građani solidarni i spremni pomoći samo ih treba aktivirati.

– Prema podacima raznih domaćih i stranih organizacija, oko 18 posto stanovništva BiH živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti. To su podaci koji ne smiju proći samo kao senzacionalistički naslov, nego trebaju rezultirati rješavanjem tih problema – kazao je Valenta.

Uime Fondacije Cure Vedrana Frašto je kazala, vezano za održavanje sesija, da je osnovni cilj ”ohrabriti” medije da što više izvještavaju o marginaliziranim grupama u BiH.

– Naš cilj je da iznesemo probleme s kojima se država susreće te da predložimo određena rješenja – kazala je Frašto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo