Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

„60 sekundi o koroni“: Kako da se ponašaju kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?

Nemojte propustiti

Kardiolog dr. Amra Macić Džanković gost je novog videa serijala „60 sekundi o koroni“ koja govori o temi: „Kako da se ponašaju kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?“.

Poznato je da hronični bolesnici rjeđe traže ljekarsku pomoć u toku pandemije. Oni ostaju kući i u slučaju srčanog ili moždanog udara ne dobiju potrebnu zdravstvenu intervenciju jer se boje infekcije.

„Bitno je razumjeti da su kardiovaskularne bolesti višestruko brojniji uzrok smrtnosti u odnosu na smrtnost oboljelih od COVID-a 19. Ovim pacijentima zato savjetujemo da održavaju kontakt sa svojim ljekarom i da redovno uzimaju propisanu terapiju“, kaže dr. Macić Džanković.

Kardiovaskularna terapija dokazano smanjuje invaliditet, velike kardiovaskularne komplikacije i ukupnu smrtnost, a ne povećava smrtnost oboljelih od COVID-a 19.

Tehnologija i mogućnost telemedicine omogućavaju velikom broju pacijenata kontakt preko video chata ili bar telefonski razgovor koji mogu zamijeniti kontrolnu posjetu ili direktni kontakt s ljekarom. I zato, pacijentima savjetujemo da uzimaju redovno propisane lijekove, održavaju kontakt sa svojim ljekarom i sprovode sve mjere zaštite od COVID-19 infekcije koje preporučuju epidemiolozi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo