Nedjelja, 9 svibnja, 2021

80-godišnji Japanac najstarija osoba koja je osvojila Mount Everest

Nemojte propustiti

Osamdesetgodišnji japanski alpinista Yuichiro Miura, koji je imao četiri operacije na srcu, popeo se na Mount Everest, čime je postao najstariji osvajač najvišeg vrha na Zemlji.

280px-Everest_kalapatthar_Miura se popeo na vrh Himalaja standardnom jugoistočnom rutom, kojom su prije 60 godina prvi prošli Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay. Na vrh visok 8.848 metara došao je u pratnji trojice Japanaca, među kojima je i njegov sin, te šestorica nepalskih Šerpa.

– Osjećaj je sjajan – rekao je Miura po dolasku na vrh, obraćajući se satelitskim telefonom prijateljima i rodbini okupljenima u Tokiju, prenosi Reuters.

Riječ je o njegovom trećem usponu na Krov svijeta. Miura se već našao u Guinnessovoj knjizi rekorda, gdje je bio upisan kao najstariji osvajač Everesta, kad je kao 70-godišnjak 2003. prvi put savladao vrh.

Rekord mu je 2007. potukao sunarodnjak Katsusuke Yanagisawa, koji je tada imao 71 godinu, a od maja 2008. rekord je držao Nepalac Min Bahadur Sherchan, koji se uspeo na vrh u dobi od 76 godina.
I Miura je te godine ostvario svoj drugi uspon na Everest, ali tada je imao “samo” 75 godina.

– Kad sam se popeo u dobi od 75 godina shvatio sam da ništa nije nemoguće – rekao je Miura.

Da je riječ o neuobičajenom alpinisti govori podatak da je 1970. bio prva osoba koja se s Everesta spustila skijama. Krenuo je s visine od 8.000 metara i služio se padobranom za kočenje tokom spuštanja, prenijela je Al Jazeera.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo