Petak, 26 travnja, 2024

Od 1. januara voda skuplja za 14,26 odsto

Preporučeno

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Pale od 1. janura je povećalo cijenu vode za 14,26 odsto, pa će građani sada vodu plaćati 80 feninga plus PDV po metru kubnom, rekao je direktor preduzeća Krsto Mićić.

On je istakao da je ovo minimalno povećanje cijene vode, a da bi realna cijena bila oko dvije marke po metru kubnom.

Naglašava da je snabdijevanje vodom uredno, da u proteklom periodu nije bilo restrikcije, kao i da je voda bakteriološki ispravna.

“Kvalitet vode je dobar, redovno vršimo analize u Regionalnom zavodu Istočno Sarajevo”, rekao je on, dodavši da se redovno uzimaju uzorci sa različitih mjesta, a kada je u toku školska godina, onda najčešće iz škola.

Prema njegovim riječima, jedino se desi kada su obimne padavine da dođe do zamućivanja vode. Tada se građanima preporučuje da je prokuvaju, ali je i tada bakteriološki ispravna.

Mićić je istakao da će narednih dana početi i realizacija prvog dijela projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema na području ove opštine u vrijednosti od više od 1,6 miliona KM.

On je podsjetio da je vrijednost projekta “Smanjenje gubitaka vode i revitalizacija i dogradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema Pale-Jahorina”, oko 5,2 miliona KM, od čega su pola kreditna sredstva, a pola grant koja su obezbijeđena putem Evropske investicione banke /EIB/.

“U prvoj fazi je planirano uspostavljanje visinskih zona i neće dolaziti do povećanja pritiska u cjevovodima, radićemo mjerna mjesta i tačno ćemo znati gdje se gubi voda ukoliko dođe do pucanja cijevi i vršićemo ugradnju vodomjera”, rekao je on, dodavši da su svi ovi radovi s ciljem smanjenja gubitaka vode.

Mićić je naglasio da će se nakon prve faze raditi i projektovanje potisnog cjevovoda na Jahorini, uređenje pumpne stanice na Prači, projektovanje kolektora na Dvorištima i izgradnja kolektora na Palama.
On je naglasio da bi projekat trebalo da bude završen 2016. godine.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Najavili raniju isplatu aprilskih penzija

Ministarstvo finansija saopštilo je da će u Republici Srpskoj u petak, 26. aprila, biti isplaćene aprilske penzije, za koje...

Još vijesti za vas