Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Abdulah Sidran napisao i komponovao himnu BiH

Nemojte propustiti

Najveći živući bh. književnik Abdulah Sidran ne miruje. Kako je otkrio za Dnevni avaz, svoj kreativni duh sada je okušao u komponiranju i to melodije koja je u njegovom uhu zasvirala još 1993. godine, kao himna i muzička podloga patriotskoj pjesmi “Bosna”.

abdulah_sidranSidran je odlučio oživiti pjesmu i melodiju, i one će biti večeras prvi put profesionalno snimljene u izvedbi hora “Pontanima”. Kako je kazao novinarima Dnevnog avaza, iako nema predznanja o notama, sve se dogodilo spontano.

– Za vrijeme rata država je raspisala natječaj za himnu. Tada je muziku napisao jedan važan kompozitor i profesor sa sarajevske Muzičke akademije, afirmisani evropski moderni kompozitor, Josip Magdić. Zamolio me je da mu napišem tekst, međutim, njegova kompozicija bila je veoma teška i komplikovana za moj skromni sluh, pa ju nisam uspio savladati i napisati tekst koji bi nje bio dobar – kazao je Sigran.

Dodao je da je to što je napisao samo se u njegovoj glavi pretvorilo u melodiju te je Sidran tako postao i pisac i kompozitor.

Riječ je o pjesmi “Bosna“ koja je nastala 1993. godine. Prvi put je javno prezentirana u okviru književnih druženja s Abdulahom Sidranom, koja se jednom mjesečno održava u sarajevskom Kamernom teatru 55.

– Pamtio sam tu pjesmu godinama. Ima potpuno himničan karakter, pa kada sam krenuo s ovim programima u Kamernom, bilo mi je zgodno da s Tijanom Vignjević i njenim horom “Seljo” pokušamo to rekonstruisati. Pjevušio sam joj “Bosnu” u kafani, a ona je snimila u mobitel i napravila note kako treba, i uvježbala to s horom. Nakon toga, izvodili smo pjesmu nekad i dva puta iste večeri, jer se publici svidjela. Sve vrijeme sam se pravio da ne znam ko je autor melodije, tekstopisac, govorio sam ljudima da sam pjesmu čuo u ratu na nekoj svadbi – dodao je Sidran.

Ali “Bosna“ je izronila iz vela tajne kad su je čuli stručni krugovi te se počeli raspitivati o njoj. Tako će večeras u sarajevskoj Crkvi Josipa, s muzičkim producentom Ninoslavom Verberom na čelu, a pod pokroviteljstvom Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, biti upriličeno njeno snimanje.

Na pitanje da li moguće da danas, kada BiH ima himnu bez teksta, njegova “Bosna” postane nova himna, Sidran je odgovorio da ne može postojati himna države koja ne postoji i ne funkcioniše.

– Dok je RS, iluzija je da možemo imati jedinstvenu himnu, i dok je težnika ka Herceg-Bosni, ka nekom entitetu sa svojstvima države u državi, nije logično da možemo imati himnu kada su nam ciljevi apsolutno različiti i udaljeni. Himna se dogodi u životu, na terenu, na licu mjesta, sama se za sebe izbori. Ali ne krijem nadu da će se za 30, 40, 50 godina može dogoditi da jedna takva pjesma ili baš moja “Bosna“ bude prihvaćena kao zajednička himna naroda i narodnosti u BiH – rekao je bh. književnik Abdulah Sidran za Dnevni avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo