Subota, 23 listopada, 2021

Account: Neophodno raditi na prevenciji korupcije u zdravstvu

Nemojte propustiti

Nela Čarapić
Nela Čarapić

Borba protiv korupcije mora se nastaviti, a institucije moraju raditi na donošenju sistemskih rješenja koja će onemogućiti pojavu korupcije u sektoru zdravstva – zaključak je javne debate održane danas u Goraždu u organizaciji Antikorupcijske mreže ACCOUNT i u saradnji sa Savjetom potrošača Bosansko-podrinjskog kantona.

Debata je održana pod nazivom “Zdravstvo – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije”, a njen cilj bio je da pokrene raspravu o ovoj aktuelnoj temi i identifikuje probleme i prioritete kako bi borba protiv korupcije u zdravstvu postala efikasna i održiva.

Debatu je otvorila ministrica zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona, Nela Čarapić, a osim predstavnika Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, u debati su učestvovali i predstavnici kantonalnih inspekcija, institucija zdravstva te nevladinog sektora.

Tokom debate, predstavljen je i Pravilnik o prevenciji i borbi protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama koji je dio zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini već usvojio.

Nakon razmjene iskustava i mišljenja o praksi koje je ovaj Pravilnik ustanovio, zaključeno je da i preostale institucije treba da usvoje ovaj dokument sačinjen sa ciljem da zaštiti dignitet ljekarske profesije i unaprijedi ostvarenje prava na zdravstvenu zaštitu za sve pacijente.

Uvođenje Pravilnika čije je donošenje predviđeno Strategijom za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini 2009 – 2014 ocijenjeno je kao izuzetno značajan korak naprijed u ovom pravcu.

Na debati je izražena spremnost institucija zdravstva sa područja Bosansko-podrinjskog kantona da i dalje provode aktivnosti sa ciljem prevencije korupcije i smanjenja njenog prisustva u sektoru zdravstva.

Debatu je moderirala Anica Ramić, direktorica Udruženja “Stop mobbing” i predsjedavajuća sektorske radne grupe Zdravstvo koja djeluje u okviru Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Debata na istu temu bit će održana u ponedjeljak, 17. marta u Trebinju, saopćeno je iz Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo