Nedjelja, 1 listopada, 2023

AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Preporučeno

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Evropu.

“Tokom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Evrope, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Evropom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever”, javljaju meteorolozi.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavat će se s iznadprosječnim oborinama.

Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Meteorolozi AccuWeathera kažu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španjiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosječnih oborina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez osobito dugih perioda vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

“Na ovom području imat ćete razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padavine zadržati na sjeveru kontinenta”, rekao je Roys.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme.

To bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana, kažu meteorolozi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo