Subota, 27 veljače, 2021

Adam je počinio masakr zbog “skorog” smaka svijeta!?

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

Jedna od soba koje je u svojoj kući koristio Adam Lanza, napadač na osnovnu školu u Conneticuttu, puna je kompjutera koje će pregledati detektivi.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Za mladića koji je bio povučen, soba s kompjuterima mogla bi puno toga otkriti.

– Ako je posjećivao određene web stranice, detektivi će iz toga izvući sve moguće informacije. Je li imao prijatelje s kojima je komunicirao online? Je li bio s nekim u sukobu?, rekao je neimenovani izvor Yahoo Newsa.

Poručnik Paul Vance iz policije u Connecticutu rekao je da su iz kuće izuzeti mnogi dokazi koji se trenutno analiziraju. Iako se vjeruje da je Lanza djelovao sam, policija dodaje da će se tek uvidom u komunikaciju koju je imao s drugima vidjeti je li ga netko ipak nagovorio na pokolj.

– Možda je u pitanju urota. Ne znate je li postojao netko tko je to dijete nagovarao. Je li viđao psihologa? Je li bio na lijekovima? Postoji nevjerojatno mnogo pitanja na koja treba pronaći odgovore, kaže izvor.

Obitelj i prijatelji ispričali su da je Lanza bolovao od poremećaja ličnosti, te da se njegova majka koju je ubio prije nego je otišao u školu i napravio masakr, borila s njegovim stanjem.

– Adam je imao psihičkih poremećaja. Za jedan od njih smo znali, za Aspergerov sindrom, rekao je u intervjuu za AP Richard Novia, bivši savjetnik u jednom od školskih klubova u kojem je bio Adam. Međutim, dodaje, nitko nije očekivao ono što se dogodilo.

Aspergerov sindrom jedan je od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra. Osobe koje boluju od njega imaju poteškoće u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima. Djeci s aspergerovim sindromom nedostaju vještine neverbalne komunikacije, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju.

Takve osobe doživljavaju poteškoće u osnovnim elementima društvene interakcije, u što može spadati neuspjeh u razvijanju prijateljstava ili u dijeljenju uživanja ili postignuća s drugima.

Navodno je Lanzina majka vjerovala da je svijet na rubu nasilnog i ekonomskog kolapsa. Stoga je sakupljala hranu, vodu i oružje u svojoj kući. Kako je vjerovala da će svijet upasti u haos, djecu je učila kako rukovati oružjem, piše Daily Mail.

Oružjem se navodno hvalila svima koje je poznala, a njen je vrtlar ispričao novinarima da je i s njim često razgovarala o oružju.

Goste u kuću gotovo nikada nije primala jer nije željela da vide kako ona izgleda iznutra. Osim vrtlara i njenih prijateljica, to su kazali i susjedi. Ispričali su kako je bila ljubazna i uvijek spremna čavrljati, ali da nikada nisu bili u njenoj kući.

Adam Lanza (20), nakon što je kod kuće ubio majku Nancy, otišao u školu u Newtownu u Connecticutu i ubio 20 djece u dobi od 6 do 7 godina i šest odraslih te na kraju počinio samoubistvo. U hodniku je ubio psihologinju i direktoricu. Procjenjuje se da je ispucao više od 100 metaka prije nego je presudio sam sebi.

U američkoj istoriju ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva.

Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja, prenosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje...

Možda vas zanima i ovo