Petak, 22 listopada, 2021

Adil Osmanović: Dostojno ukopati žrtve rata

Nemojte propustiti

Adil Osmanović
Adil Osmanović

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima danas je razgovarao s predstavnicima institucija koje će biti uključene u organizaciju kolektivnih ukopa i dženaza u 2014. godini.

Riječ je o već uobičajenom dogovoru koji početkom svake godine organizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica da bi žrtve iz proteklog rata bile što dostojnije pokopane.

Sastanku, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, prisustvovali su direktor Instituta za traženje nestalih osoba BiH Amor Mašović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine RS-a Mujo Hadžiomerović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, direktor Memorijalnog centra “Srebrenica – Potočari” Mersed Smajlović, predstavnici medžlisa IZ Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Prijedor i Zvornik, te predstavnici nekoliko nevladinih organizacija koje djeluju na ovom području u Republici Srpskoj i okupljaju porodice nestalih Bošnjaka.

Kako je danas rečeno, broj dženaza svake se godine smanjuje, iako se, prema riječima Amora Mašovića, u kosturnicama nalaze ostaci još oko 2.000 ubijenih čiji je DNK utvrđen.

Međutim, zbog nemogućnosti pronalaženja preživjelih članova njihovih porodica i poređenjem DNK nalaza, idenfifikacija ovih žrtava još ne može biti okončana.

Ministar Osmanović ukazao je na činjenicu da će Vlada FBiH i Federalno ministarstvo i dalje biti finansijski i organizaciono uključeni u organizaciju dženaza, bez obzira na broj žrtava koje trebaju biti ukopane.

– Zadatak sviju nas je i da što dostojnije budu obilježena šehidska mezarja, čime se čuva uspomena na žrtve, a njihovim porodicama daje do znanja da društvo saučestvuje u njihovoj boli.

Ujedno, stalna briga za mezarja i memorijalne centre doprinosi očuvanju kolektivnog sjećanja na strahote kroz koje su žrtve prošle – kazao je ministar Osmanović.

Tuzlanski muftija Fazlović kao i ostali učesnici sastanka zahvalio je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu za konstantnu pomoć u dostojnom ispraćaju i ukopu ratnih žrtava.

Danas je razgovarano i o datumima ovogodišnjih dženaza u nekoliko gradova u Republici Srpskoj.

– Na sastanku je zaključeno i da organizacioni odbori što prije Federalnom ministarstvu pošalju zahtjev s programom i planiranim sredstvima za organizaciju dženaza.

Također, oni će podržati namjeru Vlade FBiH za donošenje zakona kojim bi bilo regulirano održavanje memorijalnih centara, grobalja i spomen-obilježja žrtvama proteklog rata – saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo