Subota, 15 svibnja, 2021

Administracija ima 10 do 15 odsto viška zaposlenih

Nemojte propustiti

Načelnik opštine Bosanski Šamac Savo Minić izjavio je da je neophodna izmjena zakona koji se odnosi na zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj (RS), jer je, prema podacima međunarodnih organizacija, doveo do toga da u administraciji lokalnih zajednica ima 10 do 15 odsto viška zaposlenih.

Ilustracija
Ilustracija

Minić je naveo da prilikom promjene vlasti u lokalnoj zajednici dolazi do novog zapošljavanja, čime se lokalni budžeti opterećuju za 30 do 40 odsto.

Na prezentaciji projekta “Načelnici za razvoj lokalne samouprave” u Sarajevu, Minić je naveo da je novi zakon o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave predvidio da bi dolaskom na vlast jednog opštinskog menadžmenta, postojala mogućnost da se jedan broj lica zaposli na vrijeme trajanja mandata načelnika i opštinskog menadžmenta. Pravilnik i sistematizaciju donosio bi načelnik.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave u RS mora biti u duhu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, što podrazumijeva široku decentralizaciju, odnosno da lokalne zajednice dobiju više nadležnosti.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da zakon o međuopštinskoj saradnji ne postoji ni u RS, niti u Federaciji BiH, ali da bi on imao svoj značaj, jer se time onemogućava samovolja načelnika opštine ili gradonačelnika, kada je u pitanju sklapanje odnosa sa međuentitetskim, te gradovima u inostranstvu.

Ambasador Švajcarske u BiH Andre Šeler rekao je da njegova zemlja podržava rad načelnika u BiH na razvijanju lokalne samouprave, dodajući da je ovo dio napora Švajcarske da podrži reformu ustava u BiH, još od 2005. godine.

Savez opština i gradova RS i Savez opština i gradova Federacije BiH pokrenule su projekat “Načelnici za razvoj lokalne samouprave” koji treba da poboljša funkcionisanje jedinica lokalne samouprave, zastupanje njihovih interesa i pružanje kvalitetnijih usluga građanima BiH.

Šest načelnika ili gradonačelnika, na inicijativu ova dva saveza, kroz ovaj projekat kreiraju pet prioritetnih zakona i dvije politike – lokalnog razvoja i fiskalne funkcionalne decentralizacije.

Riječ je o zakonu o finansiranju jedinica lokalne samouprave u RS i FBiH, zakonu o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave RS, zakonu o međuopštinskoj saradnji koji bi bio primjenjiv u oba entiteta, te o zakonu o zaštiti i spašavanju u FBiH.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo