Petak, 22 listopada, 2021

Adnan Ćatić (Felix Sutrm) protiv Predraga Radoševića

Nemojte propustiti

Bivši trostruki svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, bori se u subotu navečer protiv Crnogorca Predraga Radoševića. Pobjednik meča će dobiti šansu da postane izazivač za svjetsku titulu u IBF verziji.

adnan-catic“Bivši svjetski prvak protiv predsjednikovog tjelohranitelja”, “Crnogorsko-bosanski okršaj u ringu”. Ovako se najavljuje predstojeći bokserski meč trostrukog svjetskog prvaka u boksu Adnana Ćatića (na naslovnoj slici desno), alias Felix Sturm, i Crnogorca Predraga Radoševića. Meč je za oba boksera od velike važnosti.
Ćatić je ovaj put sa pripremama počeo znatno ranije Ćatić je ovaj put sa pripremama počeo znatno ranije

“Poraz je za mene nepoznata riječ”, kaže Felix Sturm koji se nalazi pred možda najvažnijim mečom u svojoj 23-godišnjoj bokserskoj karijeri. U septembru prošle godine porazom od Danijela Gealea ostao je bez WBA titule svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji. Njegov naredni meč sa Samom Solimanom u februaru u Diseldorfu je poništen zbog toga što je utvrđeno da je Soliman koristio doping. Pobjeda u Dortmundu će biti prilika da izazove Gealea ili njegovog izazivača na meč za IBF titulu.

Protivnik bez poraza

Međutim, put do tog meča neće biti lak. Radošević, inače tjelohranitelj crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, četvrti je na IBF-ovoj rang listi i iza sebe ima 27 profesionalnih mečeva i isto toliko pobjeda.

Ćatić se za meč pripremao intenzivnije jer je naučio lekcije iz prethodna dva poraza. “Priznajem da sam bio umoran. Za to sam sam kriv. Meč protiv Solimana bi je najlošiji meč u mojoj 23-godišnjoj bokserskoj karijeri”, kaže Ćatić.

Trener Fritz Sdunek kaže da će Sturm biti njegov sljedeći svjetski prvak Trener Fritz Sdunek kaže da će “Sturm biti njegov sljedeći svjetski prvak”

Radošević također ništa ne prepušta slučaju. Sturm mu je, kako kaže nekada bio idol, a sada je došlo vrijeme da ukrste rukavice. Šestonedjeljne pripreme u Berlinu dokazuju da je ovo za Radoševića istorijski meč.

“Znam o kakvom se borcu radi. Pratio sam sve njegove borbe. Pošto je ovo moj najvažniji meč u karijeri, ne zanima me ko je protivnik. Moj cilj je pobjeda”, ističe Radošević.

Bokserski meč za pomirenje

Meč protiv Radoševića je prvi Ćatićev meč protiv boksera sa prostora bivše Jugoslavije. “Ratna dešavanja devedesetih i politika nemaju mjesta u sportu. Ono što je bilo od 1992. do 1995. se ne smije zaboraviti, ali ne smijemo gledati unazad. Trebamo gledati naprijed”, kaže Ćatić: “To je velika šansa za cijelu bivšu Jugoslaviju. Ovo je prilika da se kroz sport dokaže da se trebamo još više približiti i sprijateljiti“.

To prijateljstvo se već može primijetiti među publikom na Ćatićevim mečevima. Velikih broj građana BiH iz dijaspore će bodriti Ćatića koji i dalje sanja o meču u Sarajevu: “Fino bi bilo u Sarajevu održati jedan meč, na primjer krajem maja ili početkom juna. To mi je cilj”.

Ćatić je u profesionalnoj bokserskoj karijeri tri puta gubio titulu svjetskog prvaka. Da li će je uskoro osvojiti i četvrti put? Pitanje je na koje Ćatić odgovara: “Život ponekad ima i tamne strane. Potrebno je sačekati da se pojavi svjetlost. Moje sunce se ponovo počelo rađati.”

(DW)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropski parlament se “ujedinio” zbog BiH, stigla i reakcija iz RS

Kako je kazao Radišić, ovo je rijedak slučaj da su predstavnici različitih političkih opcija u Evropskom parlamentu nastupili zajednički. Savjetnik...

Možda vas zanima i ovo