Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Adnan Jupić o ispiranju nosa slanom vodom: Da li je to učinkovito protiv korone?

Nemojte propustiti

Infektologinja iz Hrvatske Alemka Markotić je ovih dana dala izjavu da je ispiranje slanom vodom efikasno u borbi protiv infekcije COVID-19.

“Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela. Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život'”, rekla je Markotić.

Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona je potvrdio da ta njena izjava ima osnove.

“Ispiranje fiziološkom otopinom čini našu sluznicu vlažnom i ne dozvoljava virusu da se kači na ta područja i samim tim štiti. Sigurno je to dobar lijek svima dostupan i treba primjenjivati”, naglasio je Jupić.

Ministar je naveo i jedan značajan i zanimljiv podatak kada je u pitanju ZDK.

“U prvih šest mjeseci imali smo čak 300 smrtnih slučajeva manje nego prošle i pretprošle godine. Kada smo uradili analize o tome šta bi mogao biti uzrok toga, došli smo do zaključka kako veliki značaj ima činjenica da smo se pridržavali mjera, odnosno izbjegavanje okupljanja, nošenje maski, održavanje distance, i to je utjecalo da imamo manje smrtnih slučajeva i ako se budemo ovako pridržavali mjera i kod sezonske gripe, mislim da ćemo ovu gripu lakše podnijeti nego u proteklom periodu”, naglasio je Jupić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo