Petak, 14 svibnja, 2021

Advokat Ragib Hadžić: Živko Budimir treba izaći iz zatvora za sat vremena!

Nemojte propustiti

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o oslobađanju Živka Budimira, potvrdio je njegov advokat Ragib Hadžić, javila je Federalna televizija. Budimir bi iz zatvora trebao izaći za sat ili sat i po.

budimir1Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je danas apelaciju advokata Živka Budimira, jer je Sud utvrdio povredu člana Ustava Bosne i Hercegovine, koji se, između ostalog, odnosi i na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda prilikom njegovog pritvaranja.

Ukinuta su rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 27. aprila i trećeg maja 2013. godine i predmet je vraćen Sudu Bosne i Hercegovine, koji je dužan odmah donijeti novu odluku.

Odluku kojom je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio dio apelacije advokata uhapšenog predsjednika Federacije Živka Budimira koji se odnosi na pravo na slobodu, Budimirov advokat Ragib Hadžić kaže da je time uvažena argumentacija odbrane, te kako je njenom klijentu pravo na slobodu povrijeđeno.

Nakon hapšenja Budimiru je određen jednomjesečni pritvor, a u Sudu BiH juče je održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva da pritvor bude produžen za još dva mjeseca.
Odluka o ovom prijedlogu Tužilaštva još nije donesena.

Advokat Hadžić naglašava da bi Budimir automatski bio na slobodi, ako Sud do nedelje 26. maja, do 17.15 h, ne donese rješenje o produženju pritvora.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je prekršio zakon nekim odlukama o pomilovanju osuđenika i zloupotrijebio ovlasti.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo