Subota, 24 rujna, 2022

Advokati odbrane u predmetu Respiratori: Tužilac Tužilaštva BiH Đeremin Pašić jučer nije smio ući na KCUS, to je nedopustivo

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Advokati odbrane u predmetu „Respiratori“ uputili su pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu u kojem ukazuju na, kako navode, neprofesionalno djelovanje tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića.

U dopisu se navodi da su iz medija obavješteni da su 5. aprila kantonalni tužioci ušli u prostorije KCUS-a, zbog navoda anonimne prijave da respiratori ACM812A (koji su predmet krivičnog postupka pred Sudom BiH) nisu adekvatni za bolničko liječenje i da uzrokuju štetne posljedice po zdravlje oboljelih koji se nalaze na liječenju od COVID-19.

– Iz spomenutih tekstova je jasno da izviđaj i druge radnje predviđene ZKP-om FBiH, vrši Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali uz prisustvo tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića i istražitelja Tužilaštva BiH, Mirze Jamakovića. Tužilac Pašić je, zajedno s tužiocem Mirzom Hukeljićem, vodio istragu i podigao optužnicu u predmetu „Respiratori“, koji se postupak vodi pred Sudom BiH pod brojem S 12 K 039029 21 K. Predmet ove optužnice su opravo respiratori ACM812A, za koje se u optužnici tvrdi da nisu za liječenje u jedinicama intenzivne njege, navode u pismu advokati svih optuženih u predmetu „Respiratori“.

Imajući u vidu da je istraga okončana, ističe se dalje u ovom dopisu, te se radi o postupku koji je u toku, postavlja se pitanje šta tužilac Đermin Pašić, kao pripadnik državnog tužilaštva, radi u prostorijama KCUS-a sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo?

– Postoje samo dva razlog njegovog prisustva, a to su: nastavak istrage u predmetu „Respiratori“; vođenje nove istrage u prilog dokazivanja teze o navodbnoj neupotrebljivosti respiratora ACM812A; I u jednom i u drugom slučaju tužilac Đermin Pašić ne može poduzimati ove radnje. Prvo, ne može nastavljati istragu u predmetu „Respiratori“, jer je tu istragu okončao podizanjem optužnice. Drugo, kada je u pitanju upotreba respiratora na KCUS-u, već je utvrđena nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a ne državnog tužilaštva. Stog je jasno da je Đermin Pašić ušao u prostorije KCUS-a iako nema nadležnost za postupanje, upozoravaju advokati odbrane u predmetu „Respiratori“.

S tim u vezi oni se obraćaju predsjedniku VSTV-a, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu sa zahtjevom da reaguju na ovakvo ponašanje tužioca Pašića „koje izlazi van zakonskih okvira“.

– Njegovo ponašanje i prisustvo prilikom postupanja Kantonalnog tužilaštva pokazuje ličnu zainteresiranost za predmet. Ovo posebno što Tužilaštvo BiH nije subordinirano Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na bilo koji način. Ovakvim ponašanjem Pašić, ali i Tužilaštvo BiH šalju sliku u javnost da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nema kompetencija ni znanja da vodi postupke za koje su nadležni, što nije tačno. Zakon u nekim slučajevima dozvoljava mogućnost da Tužilaštvo BiH preuzme predmete iz nadležnosti nižih tužilaštava, međutim samo onda kada su ispunjeni zakonski razlozi za to, stoji dalje u pismu.

Ne umanjujući činjenicu da je za javnost važno utvrđivanje na koji način su nabavljeni respiratori ACM812A, kao i njihova upotrebljivost, ukazujemo, navode u dopisu advokati odbrane, na neprofesionalno ponašanje i djelovanje tužioca Pašića „koje je odavno izašlo iz okvira profesionalnog i prešlo u političko djelovanje“.

– Ovakvim postupanjem urušava se dignitet i autoritet Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Stoga Vas molimo da poduzmete sve što je u Vašoj moći da spriječite ovakvo postupanje tužioca Pašića, navodi se na kraju dopisa koji su advokati Vasvija Vidović, Kadrija Kolić, Nina Karačić, Marsela Bajramović, Mirna Avdibegović i Senka Nožica uputili predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, glavnog državnoj tužiteljici Gordani Tadić i glavnom federalnom tužitelju Munibu Haliloviću, javlja Fena.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo