Subota, 23 listopada, 2021

Afera “Energopetrol”: Pročitajte za šta Tužilaštvo KS tereti Nedžada Brankovića

Nemojte propustiti

nedzad brankovic 1

Kantonalni sud u Sarajevu jučer je potvrdio optužnicu protiv Nedžada Brankovića i još osam osoba koji se terete za štetnu dokapitalizaciju Energopetrola.

Riječ je o ugovoru kojim je Vlada FBiH faktički prodala svoj udio od 67 posto u kapitalu Društva Energopetrol konzorciju INA i MOL koji je time dobio mogućnost upravljanja društvom kao većinski vlasnik. Kupac je bio obavezan povećati kapital društva u iznosu od 60,19 miliona KM, no na kraju mu je omogućeno da uplatom tog novca plati dio cijene, dok je investiranje finansirao iz ostvarenih prihoda, odnosno iz tekućeg poslovanja Energopetrola.

Kako stoji u optužnici koju je objavio portal Radiosarajevo.ba Nedžad Branković je izgubio dragocjeno vrijeme i nije aktivirao bankovne garancije te je, na koncu, načinjena šteta za oko 32 miliona KM.

optuznica

“Optuženi Nedžad Branković kao premijer FBiH nije preduzeo ključnu radnju u vrijeme svog mandata – angažovanje međunarodne revizorske kuće koja bi imala za cilj da izvrši kontrolu izvršenja ugovornih obaveza što bi dalje bio osnov za aktiviranje bankarskih garancija kao sredstva obezbjeđenja ugovornih obaveza.

”On je činio sve da svoju odgovornost kao premijera Vlade FBiH delegira na drugog, odnosno na Komisiju za praćenje izvršenja ugovornih obaveza formiranu pri Agenciji za privatizaciju FBiH, koja po tekstu ugovora nije bila ovlaštena da takav posao obavlja, kao ni Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva”, navodi se u optužnici, te dodaje kako je Branković trošio dragocjeno vrijeme koje je potrebno za aktiviranje bankarskih garancija ne preduzimajući radnje na koje je kao premijer bio obavezan.

Navodi se i kako je bio upoznat sa sadržajem Ugovora, jer je u vrijeme njegovog potpisivanja bio ministar u Vladi FBiH, te da bez obzira na to nije poduzeo radnje koje je bio obavezan preduzeti i tako spriječiti nastupanje štete.

Osim Brankovića, optuženi su i bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić, te Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta, koji su članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo