Petak, 25 lipnja, 2021

Afganistan legalizovao premlaćivanje žena!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Mala promjena afganistanskog krivičnog zakona imaće ogromne posljedice u zemlji u kojoj su ‘ubistva iz časti’ i prisilni brakovi svakodnevica, piše The Guardian. Naime novi afganistanski zakon će omogućiti muškarcima da fizički napadaju svoje žene, djecu i sestre, bez straha od sudskog kažnjavanja, poništavajući tako godine sporog napretka u borbi protiv nasilja u ovoj zemlji.

Mala, ali značajna promjena u afganistanskom kaznenom zakonu zabranjuje rodbini optužene osobe da svjedoči protiv nje, piše The Guardian. Većina slučajeva nasilja nad ženama u Afganistanu događa se u krugu porodice, tako da će zakon koji je parlament već usvojio, a čeka još samo potpis predsjednika Hamida Karzaija, djelotvorno utišati žrtve, kao i većinu potencijalnih svjedoka njihove patnje.

Prema novom zakonu, tužioci nikada ne bi mogli doći na sud kao Sahar Gul, maloljetna nevjesta čija ju je tazbina okovala lancima u podrumu i izgladnjivala, zapalila i pretukla kad je odbila raditi kao prostitutka za njih. Žene poput 31-godišnje Sitare, čiji je nos i usne odrezao njen suprug krajem prošle godine, nikada ne bi mogla ustati protiv svojih napadača da je ovaj zakon prije donesen, podsjeća The Guardian.

‘Ubistva iz časti’ koja izvršavaju očevi i braća koji ne odobravaju žensko ponašanje biće gotovo nemoguće kazniti. Prisilni brak i prodaja ili trgovanje kćerkom iz osvete ili da se podmiri dug će takođe biti uglavnom izvan kontrole zakona u zemlji u kojoj je i inače rijetkost kažnjavanje zlostavljanja.

Human Rights Watch je kazao da će ovaj zakon ‘pustiti zlostavljače žena i djevojaka s lanca’.

Promjena se događa u dijelu krivičnog zakona pod naslovom ‘Zabrana propitivanja pojedinca kao svjedoka’. Drugi na koje se odnosi zabrana su djeca, ljekari i branioci optuženoga.

Veze s Vašingtonom, koje su loše već godinama, još su se više pogoršale.

Zemlje koje su potrošile milijarde dolara ne bi li se poboljšalo afganistansko pravosuđe i ljudska prava danas su uglavnom usmjerene na sigurnost te se povlače iz avganistanske politike.

Heather Barr iz Human Rights Watcha je kazala kako su protivnici ženskih prava ohrabreni posljednjih godinu dana, čim su vidjeli priliku da unazade njihova prava. Naglasila je kako je još od maja prošle godine bilo poznato da bi ovaj zakon mogao biti donesen, ali se o tome nije govorilo javno.

(Tportal.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo