Subota, 23 listopada, 2021

Agencija za sigurnost hrane: Zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni ciljevi Agencije

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U povodu 15. marta, Svjetskog dana potrošača, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uputila je priopćenje za javnost u kojem podsjeća kako su zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni ciljevi svih aktivnosti Agencije.

– Jedna od najznačajnijih aktivnosti Agencije u tom pogledu je uspostavljanje pravnog osnova za zaštitu zdravlja i interesa potrošača u saradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH – navodi se u priopćenjiu.

U njemu se napominje kako je na prijedlog Agencije u proteklom razdoblju doneseno i objavljeno 117 propisa o hrani kojima se preuzimaju standardi Evropske unije zasnovani na najnovijim znanstvenim saznanjima.

– Propisi o hrani usmjereni su na zaštitu interesa potrošača i osiguravaju osnovu za informiranje potrošača prije izbora prehrambenih proizvoda koje će konzumirati. Cilj propisa o hrani je sprečavanje nečestitih ili obmanjujućih postupaka, patvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu – navodi se u priopćenju.

Agencija kao kontakt tačka međunarodnih sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, kao što su RASFF EC i INFOSAN WHO/FAO, u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini kontinuirano i blagovremeno poduzima mjere otklanjanja ili minimiziranja rizika porijeklom iz hrane u slučaju zaprimljenih informacija o zdravstveno neispravnoj hrani na tržištu Bosne i Hercegovine – dodaje se u priopćenju.

Iz Agencije ističu kako u saradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH redovno vrši procjenu rizika, te daje odgovarajuće preporuke u cilju zaštite zdravlja potrošača.

– Ovom prilikom naglašavamo kako su subjekti u poslovanju s hranom, shodno odredbama Zakona o hrani, primarno odgovorni za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, a potrošačima u cilju zaštite zdravlja preporučujemo da se pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka nadležnih institucija, te da obrate pažnju na sadržaj deklaracije i organoleptička svojstva proizvoda – navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo