Utorak, 19 siječnja, 2021

“Agencijska prostitucija” gotovo potisnula uličnu: Sve više žena s diplomama prodaju tijelo po stanovima na dan

Nemojte propustiti

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

U Srbiji je “agencijska prostitucija” gotovo potisnula uličnu, a nije rijetkost da više djevojaka iznajmljuje jednu nekretninu, kaže Dijana Mišković iz MUP-a.

Sve više obrazovanih žena prodaje tijelo radi dodatne zarade i većina njih se bavi takozvanom agencijskom prostitucijom.

“Djevojke se oglašavaju preko interneta, a svoje usluge pružaju po stanovima, i to najčešće onim koji su poznati kao „stan na dan“, ali i po hotelima i motelima. Nije rijetkost da više njih, zbog isplativosti, iznajmljuje jednu nekretninu, uglavnom u centru grada ili luksuznim naseljima na Novom Beogradu”, objašnjava za Kurir Dijana Mišković, službenica Odjeljenja za javni red i mir u beogradskoj policiji.

Ona kaže da su oglasi prostitutki specifični, jer ih prate fotografije obnaženog tijela, ali bez lica.

“Uz sliku objavljuju i kratak opis fizičkih karakteristika i usluga koje nude, kao i kontakt telefon. Nerijetko su oglasi na engleskom, jer su klijenti i stranci, a imali smo i slučajeve stranih državljanki koje su radile u Srbiji”, dodaje ona.

Kako kaže, ovaj novi vid prostitucije gotovo da je potisnuo uličnu.

“Zakon razliku u prostituciji ne vidi, ali u zavisnosti od toga gdje se ona dešava, ko su korisnici i kolike su cijene, u izvjesnom smislu je možemo klasifikovati na uličnu, agencijsku i elitnu. Na ulici su djevojke koje biraju prometna mjesta, na kojima prolaznicima nude usluge ili zaustavljaju automobile. To su uglavnom osobe iz disfunkcionalnih porodica i socijalno ranjivih grupa. Dešavalo se da ih zatičemo u poodmakloj trudnoći, a neke su i zavisnice od narkotika. Često nemaju dokumenta, niti prijavljeno boravište, a neke su i izvršioci drugih krivičnih djela i prekršaja”, objašnjava Mišković dodajući:

“Ipak, ovakvih primjera je sve manje, jer su osobe koje se odaju prostituciji preselile u stanove. U ovakvoj vrsti prostitucije ima i visokoobrazovanih djevojaka koje smatraju da je to lak i brz način da zarade”.

Mišković kaže da je javnosti ipak najzanimljivija „elitna prostitucija“.

“Ona se odvija u zatvorenim krugovima, oglasa nema, sve ide preko preporuke. Kada osobe koje se odaju prostituciji zateknemo na djelu, u početku negiraju, međutim, vrlo su svjesne čime se bave. Inače, tokom privođenja djevojke uglavnom štite makroe iz različitih pobuda”, ističe ona.

Organizovana prostitucija funkcioniše po principu firme.

“Tu su djevojke koje rade, sekretarice, vozači, obezbjeđenje i na čelu „firme“ je makro. Osobe koje su se nekada i same odavale prostituciji sada zatičemo na mjestu sekretarica. Rijetko se dešava da one zauvijek napuste posao”, zaključuje Danijela Mišković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Možda vas zanima i ovo