Srijeda, 5 svibnja, 2021

Agonija logoraša nastavljena: “Psi lutalice imaju svoja prava, a mi nemamo!”

Nemojte propustiti

Agonija logoraša, žrtava torture u BiH se nastavlja, jer nema dovoljno razumijevanja od  aktuelne vlasti za rješavanje njihovih problema donošenjem zakona o pravima žrtava torture u BiH kazano je na konferenciji za novinare održanoj 20. i 21. maja u Sarajevu.

Savez logoraša BiH
Savez logoraša BiH

Logoraši su istakli da ukoliko predstavnici vlasti ne donesu spomenuti zakon u skorije vrijeme, spremni su da se svim raspoloživim sredstvima i metodama bore za ostvarivanje svojih prava, a kao jednu od mogućnosti naveli su i masovne proteste.

Po riječima predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića, bivši logoraši su jedina kategorija proizašla iz proteklog rata koja nema adekvatno zakonski riješen status na nivou BiH. Kako je istakao, ukoliko izostane reakcija predstavnika vlasti, logoraši će se pod pritiskom članova odlučiti za agresivniju kampanju.

– Neka vidi šta će sa nama kada se okupimo pred Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Neka nas onda prebroje koliko nas ima i kolika je cijena zakona. Mi ne tražimo milostinju. Obaveza BiH je prije svega riješiti probleme s kojima su suočene žrtve torture. Mi smo sve vrijeme govorili da želimo biti partneri aktuelnoj vlasti kada je u pitanju donošenje zakona o zaštiti žrtava torture u BiH. Često nam postavljaju pitanje koliko vas ima i koliko spomenuti zakon košta. Ako se zakon ne donese, izaći ćemo na masovne proteste i neka onda vide kolika će cijena zakona biti. Odgovorno tvrdim da zakon ne košta ni stoti dio koliko će koštati institucije entiteta i države tužbe na koje su nas prisilili. To je sve produkt nepostojanja zakona – kazao je predsjednik Mešković.

Sa žaljenjem je konstatovao da u zemlji sa zakonom za konje i pse, nema državnog zakona o zaštiti žrtava torture.

– Žalosno je da u ovoj zemlji psi-lutalice imaju zaštitu, Livanjski konj ima svoj zakon, a logoraši i žrtve torture su diskriminirani i prepušteni sami sebi – istakao je predsjednik Mešković i dodao da godine prolaze, a logoraši u BiH još  čekaju da država prizna njihova prava i omogući im dostojanstven život.

On je objasnio da je populacija žrtava torture u BiH suočena s diskriminacijom i da ne može ostvariti osnovna prava u okviru postojećih zakonskih propisa, jer istim nisu obuhvaćena.

– Žalosno je da 18 godina nakon rata nema zakona i ozbiljnog djelovanja politike kada je u pitanju njegovo donošenje. Učinit ćemo sve da zakon u ovoj godini bude donesen, jer mi više nemamo vremena za čekanje. Ključni krivac za nedonošenje zakona je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – zaključio je predsjednik Mešković.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u Kantonu središnja Bosna Anđelko Kvesić smatra da se politika i njeni akteri bave sobom i ne žele prepoznati potrebe drugih.

– Ako ništa drugo ne uspije, godina 2014. je izborna godina u kojoj mislimo otvoriti trgovinu po principu “glas za zakon”. Nije pošteno, ali je učinkovito. U politici ništa nije pošteno – kazao je Kvesić.

Dodao  je da će usvajanje zakona o zaštiti žrtava torture u BiH i njegova implementacija riješiti mnoge probleme, ali da je jako bitno da to bude kvalitetan zakon.

– Apelujem na političare u BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima i mogućnostima sve učine da zakon o pravima žrtava torture u BiH što prije ugleda svjetlo dana – naglasio je predsjednik Udruženja logoraša regije Višegad Dragiša Andrić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo