Četvrtak, 28 listopada, 2021

Ahmed Imamović: Pravi film o ratu u BiH mora biti svjetski hit

Nemojte propustiti

Ahmed Imamović
Ahmed Imamović

Poznati američki filmski kritičar Jon Lizi izjavio je kako rat u Bosni i Hercegovini zaslužuje veliki film, nešto poput „Šindlerove liste“ ili „Hotela Ruanda“, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). Bosanskohercegovački režiser Ahmed Imamović u tom kontekstu za NAP je kazao da se može napraviti takav film.

– Ako hoćete publicitet onda morate napraviti neki hit koji će podrazumijevati zvijezde i visoku produkciju. Ako hoćemo da to dođe do širokih narodnih masa, da se stvarnost pokaže, onda bi vjerovatno trebalo uraditi tako nešto – kaže Imamović za NAP.

Lizi je rekao kako bi se o ratu u BiH trebalo više znati, a imajući u vidu da je film najpopularnija umjetnost, film o toj tragediji bi imao potencijal da obogati i oplemeni živote onih koji u životu nisu uzeli knjigu u ruke.

Imamović je i sada ponovio, kako je već ranije govorio, da majke Srebrenice trebaju dobiti Nobelovu nagradu za mir.

– To je sigurno. Barak Obama dobio je Nobelovu nagradu, možda ove godine dobije Vladimir Putin kako je krenulo, a majke Srebrenice nisu nikad, a trebale su davno – govori Imamović.

O svojim aktivnostima nije puno govorio, ali jeste o 20. jubilarnom Sarajevo film festivalu koji će se ove godine održati od 15. do 23. avgusta.

– Mislim da je to velika stvar. Super. Raste, nek raste i dobro je dok raste – kazao je Imamović u telefonskom razgovoru za NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo