Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Ahmetović: 11. juli proglasiti Danom žalosti u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetovićdanas je uputio inicijativu Vijeću ministara BiH da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.  Inicijativa je upućena predsjedavajućem Vijeća Vjekoslavu Bevandi, te zamjenicima predsjedavajućeg  Zlatku Lagumdžijii Nikoli Špiriću.
 
Foto: Arhiv„Imajući u vidu da je povodom godišnjice genocida u Srebrenici, 11. juli proglašen Danom žalosti samo u jednom entitetu – Federaciji Bosne i Hercegovine, predlažem da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u toku dana, održi telefonsku sjednicu i proglasi Dan žalosti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Dostojanstveno obilježavanje godišnjice genocida i prisjećanje na 11. juli je moralna obaveza prema žrtvama, ali vjerujemo i put ka istinskom pomirenju na ovim prostorima”, navodi se u obrazloženju Ahmetovićeve inicijative.
 
Ministar je podsjetio da je i Evropski parlament 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice Unije i države Zapadnog Balkana, da obilježavaju 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Puhalo odgovorio Avdiću: Hvala ti što si utvrdio da sam bio obični četnički kurir

Srđan Puhalo objavio je novi tekst, uz poruku na Twitteru da bi "zamolio medije i portale koji su objavili...

Možda vas zanima i ovo