Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ahmetović u Bundestagu: Spriječiti nastajanje trećeg entiteta, moramo imati jedan glas za sve u BiH

Nemojte propustiti

“Čovjek mnogo toga gradi, ali nema ničeg vrijednijeg od mostova”, počeo je Ahmetović svoj govor citatom nobelovca Ive Andrića.

jemački Bundestag raspravlja danas o Bosni i Hercegovini, a na dnevnom redu su odluka vlade o upućivanju vojnika u misiju EUFOR/Althea, kao i rezolucija o situaciji u našoj zemlji.

Ispred SPD Njemačke obratio se Adis Ahmetović. “Čovjek mnogo toga gradi, ali nema ničeg vrijednijeg od mostova”, počeo je svoj govor citatom nobelovca Ive Andrića.

– Uvijek je važno graditi mostove a fundament je naš demokratski poredak. BiH želi konstrukciju na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Zbog toga je ovaj zahtjev važan za osiguranje budućnosti ove mlade demokratije. Sadržaj zahtjeva izazvao je diskusiju, imali smo napade koji su bili rasistički ali to je signal da smo pogodili. Naš zahtjev ima 22 tačke. Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU – kazao je između ostalog Ahmetović.

I drugi se zastupnici u Bundestagu obraćaju sa analizima stanja u BiH gdje se danas očekuje usvajanje rezolucije o BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo