Petak, 24 ožujka, 2023

Aida optužena da je s četiri pomoćnice prevarama s lijekovima stekla više od 50.000 KM

Nemojte propustiti

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić je tokom 2015. organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Aide Alagić (53) iz Bihaća, Zejne Harbaš (47) iz Bihaća, Maide Mesić (39) iz Cazina, Helme Boškailo (42) iz Bihaća i Refike Purić (63) iz Velike Kladuše.

Stavlja im se na teret počinjenje više krivičnih djela, konkretno Alagić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju, Krivotvorenje isprave i Krivotvorenje službene isprave, Harbaš i Boškailo Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, Mesić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, i Purić Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave.

Shodno činjeničnom opisu iz optužnice Alagić je tokom 2015. organizirala i rukovodila grupom za organiziranim kriminal, članovi koje grupe su bile Harbaš, Boškailo, Mesić i Purić.

Navedena grupa za organizirani kriminal odnosno članovi navedene grupe su kroz apoteke koje je osnovala Alagić ili u kojim je Alagić imala preovlađujući utjecaj (apoteka Kovačević, Europharm, Mr. ph. Aida Alagić i Gradska apoteka Bihać), nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, uvećavale količinu lijekova koje su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisale druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova.

Osim navedenog grupa je djelovala i na način da Purić u pojedine prazne blankete recepata koje je dobijala od Doma zdravlja Velika Kladuša, kao ljekar zaposlen u toj ustanovi, upisivala određene terapije pacijentima koje nije ordinirala nakon čega je apoteka Europharm – Podružnica Velika Kladuša fakturirala iznos za lijekove koji su napisani u te recepte iako pacijenti nisu podigli lijekove temeljem tih recepata, odnosno na osnovu tih recepata nisu izdati bilo kakvi lijekovi. Na opisan način navedena grupa za organizirani kriminal je za apoteke koje su u vlasništvu Alagić stekla protupravnu imovinsku korist.

Slijedom navedenog Tužilaštvo smatra da je radnjama iz dispozitiva optužnice za PZU Apoteka Kovačević stečena protupravna imovinska korist u iznosu 4.999.70 KM, za PZU Apoteka Europharm u iznosu 39.127,06 KM, za PZU Apoteka Mr. ph. Aida Alagić u iznosu 4.252,15 KM, te za Gradsku apoteku Bihać u iznosu 4.380,51 KM.

Zbog toga je Tužilaštvo predložilo, a Kantonalni sud u Bihaću usvojio prijedlog i donio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi kojom je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima na bankovnim računima tih povezanih pravnih lica do visine prethodno navedenih iznosa. Privremene mjere osiguranja traju godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda, saopćeno je iz tog suda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Apel Schmidtu: “Smijenite Dodika dok nije započeo rat”

Svi ključni pokazatelji sistema ranog upozoravanja (SRU) na opasnost u jednom društvu su već odavno upaljeni - poručuju iz...

Možda vas zanima i ovo