Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Ajnadžić odabrao Srebrenicu za prvu posjetu: Obaveza nam je pomoći one koji su preživjeli genocid

Nemojte propustiti

Današnja posjeta Memorijalnom centru Potočari, Udruženju majke enklave Srebrenica i Žepa, te porodicama Srebreničana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe među prvim su aktivnostima novoizabranog načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića, javlja Anadolu Agency (AA). 

Do toga je došlo svega dva dana nakon preuzimanja pozicije načelnika Općine Centar Sarajevo i tri dana od dodjele certifikata Centralne izborne komisije (CIK) BiH o dodjeli mandata.

Kako je to i najavio, Ajnadžić je za prvu posjetu u funkciji načelnika Općine Centar Sarajevo upravo odabrao Srebreničane i Potočare kao mjesto čije hiljade bijelih nišana opominju na zločine i genocid koji se tu i u okolini desio 11. jula 1995. godine.

“Rekao da ću prvo posjetiti Srebreničane i svakako obećanje želim ispuniti. Nakon zvanične objave rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine odmah iza toga, odnosno legitimiranja mene kao načelnika dodjelom certifikata. rekao sam da će moj prvi radni posjet biti Memorijalnom centru i Potočarima, te Udruženju majke enklave Srebrenica i Žepa. Sa velikim zadovoljstvom i velikim pijetetom odgovornosti i dubokog poštovanja želim prije svega obići Memorijalni centar Potočari, proučiti Fatihu i pokloniti se svim žrtvama u Srebrenici”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nedžad Ajnadžić, novoizabrani načelnik Općine Centar Sarajevo.

Na taj način, rekao je Ajnadžić,  želi poslati poruku da su Općina Centar Sarajevo i njeni građani uz građane opštine Srebrenica.

“Svakako ćemo imati senzibiliteta i visokog razumijevanja za njihove probleme kojih očito imaju puno, a skromnim sredstvima ćemo pomoći tri porodice koje su u stanju socijalne potrebe i o tome ću svakako kazati detalje kada posjeta bude završena”, naglasio je Ajnadžić.

Naveo je kako ovo neće biti prva pomoć koju je Općina Centar Sarajevo namijenila Srebreničanima. Ona će, navodi, biti nastavljena u kontinuitetu.

“Svakako Općina Centar je privilegovana zbog toga što ima određenu finansijsku kondiciju po tom pitanju i mi ćemo ćemo napraviti jasne procedure kojima ćemo dati šanse i procedure da neko ko je u stanju socijalne i esencijalne potrebe, a ima prebivalište u opštini Srebrenica dođe u situaciju da može potražiti pomoć i sufinansiranje različitih projekata od Općine Centar. Mi ćemo biti veoma senzibilni, veoma osjećajni i svakako poštovati zahtjeve da odobrimo određena finansijska sredstva i mislim da Općina Centar je i do sada to pokazivala”, naglašava Ajnadžić.

Pomoć Srebreničanima će se intenzivirati naredne godine nakon što budu usvojeni budžeti za 2017. godinu.

“Analiziramo budžet i ne bih sada, u ovom momentu, volio spekulisati sa ciframa, ali ćemo svakako izdvojiti dio sredstva za tu aktivnost – pomoći Srebrenici i to ćemo raditi u suradnji sa Kantonom Sarajevo. Razgovarao sam sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i rekao mi je da ima izdvojenih 100.000 KM za socijalne projekte u Srebrenici. Mislim da će se pomoć Općine Centar također u tome ogledati, za te projekte”, istakao je Ajnadžić.

Načelnik Općine Centar Sarajevo naveo je kako će ta lokalna zajednica pomagati u obnovi kuća Srebreničanima koji su u stanju socijalne potrebe, ali i projektima održivog povratka.

“Kongresna dokumenta moje partije obavezuju sve načelnike općina koji dolaze iz SDA, a sada pretpostavljam i iz koalicionih partnera SBB-a da rade na tome. Imat ćemo tu vrstu obaveze i biti će nam čast i zadovoljstvo da možemo pomoći ljudima koji su preživjeli genocid”, naglasio je u razgovoru za Anadolu Agency Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo