Petak, 3 prosinca, 2021

Akademik Duraković pisao svjetskim moćnicima: Ostalo je još malo vremena za spas Bosne

Nemojte propustiti

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.

Progovorimo, najzad, otvoreno o tome zašto je „kriva“, zašto strada Bosna i Hercegovina. Zašto je zlostavljate već duže od četvrt vijeka pa joj ni danas, u ovome času, svojim neiskrenim emisarima ne najavljujete nikakva osvita. Dugo smo se nadali da ćete ovoj zemlji kao uzoru multietničnosti i harmonična suživota zaista pomoći i najzad je uvesti u krug vrijednosti koje ste – to je sada očigledno – samo za sebe rezervirali, piše akademik Esad Duraković.

Valja otvoreno govoriti. Predočavam vama, moćnicima (jer u Evropi, naravno, ima i ljudi koji nisu odustali od Vrline i Humanosti) niz vaših namjernih „grešaka“ koje su toliko konzistentne da se pojavljuju u formi morbidne političke konstrukcije:

– Bosni kao žrtvi tri susjedske istovremene agresije nametnuli ste embargo na naoružavanje

– uskratili ste žrtvi pravo na samoodbranu, vi koji se u humanost zaklinjete.

– Kada su Bosanci ipak bili nadomak sigurna oslobođenja svoje zemlje, zaprijetili ste im NATO udarima ako pokušaju da je cijelu oslobode.

– Branitelje Srebrenice vi ste razoružali, proglasivši je sigurnom zonom UN, a potom ste upravo tu pustili najveće krvoloke da u epskim razmjerama masakriraju nenaoružane i nedužne Bošnjake.

– Potom ste te krvoloke nagradili, darivajući im na upravu baš tu oblast koju su i fizički i etički opustošili kao u svijetu antičkih tragedija. Je li to lice humanosti 20. vijeka?!

– Onda ste sazdali Republiku (taj pojam uzvišena značenja) na nepreglednom nizu masovnih bošnjačkih grobnica. Kakvoga li srama da takvom konstruktu date časni naziv REPUBLIKA!

– Zatim ste darivali najvećom svjetskom književnom nagradom – Nobelovom nagradom – Petera Handkea, prijatelja S. Miloševića, a još jednog poricatelja genocida. Velikog li poniženja za Nagradu i književnost! I kakvog smisla uopće ima umjetnost nakon takvog odlikovanja promotora genocida nad Bošnjacima?!

– Ovih dana darivate na izuzetno visokom nivou odlikovanje Gideonu Greifu – još jednom krivotvoru i poricatelju genocida nad Bošnjacima. Ima li uopće kraja vašoj nehumanosti?! Svih ovih godina a i danas, zaslugom vaših emisara, u Bosni ginu, bolje reći – u Bosni krepavaju tzv. evropske vrijednosti. I danas se ovdje unakazuje vaše smežurano lice humanosti!

U svemu navedenom očigledna je konstanta, konzistentnost, a ne slučajna diplomatska ili politička greška. Temeljni uzrok je u tome što je riječ o Bošnjacima kao većinskim muslimanima.

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci

Najzad se mora reći da je to suština problema. Prisjećamo se – u toj konzistentnosti – riječi britanskoga premijera Johna Majora (1993.) upućivanih njegovom ministru vanjskih poslova, Douglasu Hoggu – da neće dopustiti da „muslimani u BiH dobiju naoružanje“; priznanja visokih francuskih oficira o tome kakve su pročetničke naredbe dobivali od francuskog predsjednika Mitterrana; Tuđmana i Bobana koji su proklamirali cilj da se dio Bošnjaka pokrsti a da se poubijaju oni koji na to ne pristanu.

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.

Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi. Nažalost, Vaš izaslanik Palmer ne radi ovdje u skladu sa osjećanjem za pravdu i humanost koje ste Vi tako snažno i uvjerljivo zagovarali. Velika razlika između onoga vremena i ovoga danas je u tome što ste danas najmoćniji čovjek na svijetu i što možete efikasno djelovati u skladu s tim riječima, jer u Bosni se reprizira srednjovjekovna Andaluzija. Da bi se stalo na put tome povijesnom beščašću – možda ima još malo vremena, piše na kraju Esad Duraković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tokom gostovanja na RTRS-u: Ministar u Vladi RS-a i Dodikov koalicioni partner priznao genocid u Srebrenici

Đokićeva Socijalistička partija je dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a te je još od 2006. godine dio vladajuće većine u Republici...

Možda vas zanima i ovo