Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Akashi: Karadžić je nerijetko izvrtao istinu

Nemojte propustiti

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Yasushi Akashi drugi dan svjedoči pred Haškim tribunalom u procesu protiv Radovana Karadžića
HAAG

akashiBivši specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za bivšu Jugoslaviju, japanski diplomata Yasushi Akashi, drugog dana svjedočenja u procesu koji se pred Tribunalom u Haagu vodi protiv bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, rekao je da je Karadžić imao običaj da nerijetko tokom pregovora “nonšalantno izvrće istinu”.

“Imao je tendenciju da izvrče istinu, i to više puta, a posebno oko krize u Goraždu. Primjerice, tokom pregovora u Genevi, Karadžić je kazao da su se snage bosanskih Srba povukle sa određenog područja, ali kada sam naložio UN-u da to istraži, na kraju se ispotavilo da Karadžić nije govorio istinu. Nakon toga sam postao mnogo oprezniji”, kazao je Akashi.

Napomenuo je kako je u svojoj knjizi pisao o ponašanju generala Ratka Mladića, također haškog optuženika za genocid. Akashi je kazao da je napisao kako je Mladić vrlo često tokom pregovora pokazivao određenu nervozu i pritisak.

“Tokom sastanaka u Beogradu sa srpskim vođstvom stekao sam utisak da je general Mladić bio pod velikim pritiskom i da je bio napet”, istakao je Akashi, prenosi novinar agencije Anadolija.

Izjavio je da je “upozoravao srspku stranu da bi NATO mogao izvršiti napade ako se ne prekine nasilje protiv muslimana”.

“U vezi sa akcijom NATO-a velikih razmjera 1995., ja sam posjetio Miloševića i rekao mu da imam utisak da se NATO priprema za vazdušno dejstvo velikih razmjera. Milošević mi je rekao da je to prenio Karađiću i Mladiću. Rekao je da su se oni smijali Miloševiću što je prenio to upozorenje koje sam izrekao. Očigledno su povremeno pravili pogrešne prosudbe”, rekao je Akashi.

Napomenuo je da je upozoravao srpsku stranu da je nezadovoljan što se vrši prisilno protjerivanje muslimana.

“Upozoravao sam srpsku stranu da sam nezadovoljan što je 2.500 civila muslimana protjerano sa prostora Bijeljine i Janje. Obavijestio sam Karadžića da će odgovorni za to biti krivično gonjeni”, istakao je Akashi.

Akashi, koji je svjedok odbrane Radovana Karadžića, kazao je da je često kritikovan u zapadnim krugovima što je tokom pregovora pokazao pristojnost prema Karadžiću.

“Bio sam nezadovoljan praksama koje su se primjenjivale na području Banje Luke, i nisam imao alternativu nego da Karadžiću napišem pismo s vremena na vrijeme. Ali sam ipak optužen od nekih zapadnih diplomata da sam bio isuviše fin i pristojan prema Karadžiću”, rekao je Akashi.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Akademik Kurtćehajić: “Ukinut ćemo RS, odgovorna je za genocid”; Dodikov savjetnik Tegeltija: “Otcijepit ćemo se, RS je suverena”

Kurtćehajić: RS se poziva na pravo na samoopredjeljenje, volio bih znati kako vi to zamišljate! Danas ima nekoliko hiljada...

Možda vas zanima i ovo