Subota, 27 veljače, 2021

Akcija SIPA-e: U Tuzli uhapšen Enver Bijedić

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javljaju mediji.

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici SIPA-e od jutros od šest sati su na terenu i vrše pretrese na šest lokacija u Tuzli, Živinicama i Gračanici, potvrđeno je za Patriju.

“Akcija je u toku, a pilicijski službenici vrše pretrese zbog osnova sumnje da su osumnjičena lica vršila udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja”, kazao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Šest osoba traženih naredbama pod kontrolom su policijskih službenika, a tokom dana trebalo bi biti poznato više informacija.

Prema nezvaničnim informacijama jedna od osumnjičenih osoba je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, a druge osobe dovode se u vezu sa Rudnikom soli Tuzla, Upravnim odborom rudnika, te osobe iz kompanije “Mining and Drilling”.

Svi oni su povezani sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla. Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina. U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada. Suvlasnik te firme je osumnjičeni Atif Mujkić dok je prokurist njegov sin Dženan, objavila je Istraga.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo